Spannend slot bij NK dammen

STEENWIJK, 13 APRIL. De strijd om de vijftigste na-oorlogse nationale damtitel krijgt een ongemeen spannend slot. In de voorlaatste ronde nestelde zesvoudig kampioen Rob Clerc zich voor de eerste keer in dit toernooi aan de kop van de ranglijst. De Zoetermeerder heeft één punt voorsprong op het drietal dat donderdag nog aan de leiding ging. Clerc is uitgespeeld. Zijn rivalen Gerard Jansen, Thijssen en Prosman spelen vandaag nog een partij.

Vrijwel alle spelers lopen na twee weken op hun tandvlees en kijken reikhalzend uit naar de slotronde. Gerard Jansen: “Dit toernooi vergt zoveel van je krachten, omdat er geen echt zwakke spelers meer zijn. Dat het verschil tussen nummer één en laatst slechts vier punten is, zegt wat dat betreft meer dan voldoende.” Jansen kon zijn favorietenrol tegen Okken niet waarmaken en speelde remise.

Prosman leek tegen Oudshoorn nog winstkansen te hebben, maar de eveneens vermoeide Amsterdammer kon de oud-jeugdwereldkampioen nog juist in toom houden. Titelverdediger Scholma kan prolongatie van het nationaal kampioenschap vergeten. Hij verloor in een flankspelpartij van Clerc. Scholma bood lange tijd aardig tegenspel, maar tegen het einde van de partij zag hij de remise door de vingers glippen. Voor Clerc, die het toernooi met een nederlaag was gestart, dreigt een herhaling van 1993 en 1994. Toen moest hij in een herkamp om de titel strijden. In de slotronde kan hij echter ook nog door drie spelers worden gepasseerd. Een herkamp met vier of misschien wel zes spelers is evenmin uitgesloten. Vandaag is de slotronde in Steenwijk.

Van der Zee kreeg tegen de uitgeputte Thijssen weinig kans om tot winst te komen. “Ik heb echt bewust op remise aangestuurd, want de laatste dagen zie ik echt niets meer. Ik ben totaal uitgeblust,” vertelde de 20-jarige Thijssen na afloop. “Gantwarg heeft mij altijd voorgehouden dat je als topdammer ook over een goede conditie moest beschikken, maar daar heb ik nooit aandacht aan geschonken. Het bloed stijgt me de laatste dagen naar het hoofd.”

“Vlak voor het toernooi ben ik weer met roken begonnen omdat ik meende anders de spanningen niet aan te kunnen. Nu merk ik dat dat toch verkeerd is. Ik heb er denk ik dit toernooi mee verknald. In het begin zat het niet echt mee, maar na de nederlaag tegen Raven ben ik steeds meer in een roes gaan spelen. Maar het plezier in het spel is momenteel verdwenen”, aldus Thijssen. (ANP)