Peter Wilson bouwt Luxor in Rotterdam

ROTTERDAM, 13 APRIL.Architect Peter Wilson van het architectenbureau Bolles & Wilson uit Münster heeft de prijsvraag gewonnen voor een nieuw Luxor-theater op de Kop van Zuid in Rotterdam. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Kombrink (kunstzaken) gisteren bekendgemaakt.

Het Rotterdamse college van B en W moet de keus eind april nog goedkeuren. Dat lijkt evenwel een formaliteit, omdat in de jury twee wethouders zitting hebben.

De prijsvraag betrof een 'planstudie' voor een theater voor grootschalige opera- en musicalproducties met vijftienhonderd zitplaatsen. Het uit 1917 stammende Luxor-theater aan de Kruiskade in het centrum van de stad wordt met negenhonderd stoelen te krap bevonden. Verplaatsing van Luxor naar de 'verkeerde', zuidelijke Maasoever van de stad past in het streven van de gemeente om de Kop van Zuid bij het stadscentrum te betrekken. In 1999 moet het nieuwe Luxor-theater zijn voltooid.

De overige kandidaten voor de prijsvraag waren OMA (Rem Koolhaas), Borek Sípek Studio, Kees Christiaanse Architects & Planners, Architectuur-studio Hertzberger en Hoogstad Architecten. Het ontwerp van OMA gold als publieksfavoriet, maar volgens de jury is het twijfelachtig of dit 'sterke gebaar naar de stad' ook een goed bruikbaar gebouw zou opleveren en het biedt te weinig speelruimte om binnen het budget te blijven.

Het nieuwe theater komt aan de voet van de nieuwe Erasmusbrug te liggen, op de 'oksel' van Wilhelminapier en Rijnhaven. Door de vrijstaande ligging is met name in het ontwerp van Wilson getracht vier gelijkwaardige gevels te maken. De westkant is nog teveel een blinde gevel, aldus wethouder en juryvoorzitter Kombrink gisteren. Volgens Kombrink heeft de combinatie van soberheid en warmte in Wilsons ontwerp evenwel de doorslag gegeven. Het idee om een hellingbaan in de voorgevel te verwerken voor het laden en lossen van decors en requisieten werd door de jury zeer gewaardeerd.

Ook zou dit ontwerp het best voldoen aan de eisen en het dichtst in de buurt blijven van het budget van 55 miljoen gulden. Kombrink erkende dat het budget in gespannen verhouding staat met het pakket van eisen. Gemeentewerken schat de kosten van het project op 63,5 miljoen gulden. Volgens Gemeentewerken kost Wilsons Luxor-theater in de huidige opzet 72 miljoen gulden. Het ontwerp zou evenwel ruimte voor besparingen bieden, met name door verkleining van de ruime foyer.

Behalve Kombrink bestond de jury uit collega-wethouder ir. H. Meijer en enkele hoge ambtenaren. De jury liet zich adviseren door het 'Qualityteam' van de Kop van Zuid, bestaande uit internationale deskundigen op het gebied van architectuur en stedebouw. De ontwerpen zijn voorgelegd aan twee werkgroepen, die de technisch-financiële en stedebouwkundige verdiensten bekeken.