NET ALS WIJ.

Voor de Britse koningin Elizabeth was het een drukke en emotionele week. Het begon afgelopen zaterdagnacht met een brand in de stallen van Windsor Castle. Toen ze samen met haar man, prins Philip, en haar oudste zoon, prins Charles, poolshoogte kwam nemen in de stallen, waar na de brand een zeventigtal paarden en pony's was uitgebroken, trof Elizabeth behalve haar middelste zoon, prins Andrew, ook de van hem gescheiden en door haar verguisde Sarah Ferguson aan. Andrew, die vlakbij het kasteel woont in Sunninghill Park, was uit zijn slaap opgeschrikt door het geluid van een pony die in botsing was gekomen met een auto. Sarah Ferguson was kennelijk ook wakker geworden.

De volgende ochtend kwam met het zondagsblad News of the World de tweede schok: “Ik houd nog altijd van Andrew maar we hebben een vrij huwelijk. Ik slaap met wie ik wil en hij doet hetzelfde. Maar als we samen zijn, bedrijven we nog altijd de liefde”, aldus Sarah Ferguson tegen Jackie Stallone, de moeder van acteur/spierbundel Sylvester Stallone, die waarzegster is. Stallone en Ferguson zaten tijdens een reis van Londen naar Qatar naast elkaar in het vliegtuig en Jackie Stallone las Fergie's hand terwijl de laatste deze bekentenissen deed. Jackie Stallone rapporteerde terug naar News of the World dat het Fergie 'geen zier kan schelen' dat koningin Elizabeth haar 'niet kan uitstaan', dat Andrew nog altijd haar 'beste vriend' is, dat zijn drukke beroep de belangrijkste reden was voor hun scheiding van tafel en bed en dat er geen echtscheiding komt.

Maar zondag was er ook een blijde tijding: het blad The People bracht het met een foto gestaafde nieuws dat de andere schoondochter van Elizabeth, prinses Diana, net als zoveel andere vrouwen, lijdt aan cellulitis op haar bovenbenen. En 's middags kwamen Elizabeth's nichtje, Lady Sarah en haar man, Daniel Chatto, met een aardig nieuwtje naar de paasviering ten paleize: ze krijgen een kind. Prinses Margaret, de zus van Elizabeth en Lord Snowdown die gescheiden van elkaar leven, voelen zich 'in de hemel' en de koningin is 'dolblij' aldus bronnen binnen het paleis.

Maar maandag was weer zo'n dag. Lord Palmer en Alexander Hay, twee leden van de oude Schotse adel spraken in het Conservatieve lijfblad Daily Telegraph hun teleurstelling uit in koningin Elizabeth omdat zij hen had geroyeerd uit de in 1509 opgerichte Koninklijke Vereniging van Schutters. Dit was gebeurd nadat de mannen hun historische kastelen hadden uitgeleend aan een produktiemaatschappij die een film maakt over de liefdesaffaire tussen prinses Diana en cavallerie-officier James Hewitt. “Ik ben triest en teleurgesteld, ik ben zeer loyaal aan mijn monarch en zou alles voor haar doen”, aldus Lord Palmer.

Dinsdag gaf de Britse Reclamecodecommissie de koningin gelijk in een zaak tegen de kabelzender Live TV die een reclame had uitgezonden die zij beledigend vindt voor haar familie. In de reclame wordt een foto getoond van de huwelijkskus van prinses Diana en prins Charles, maar is het hoofd van deze laatste vervangen door dat van de losbandig levende voetballer Paul Gascoigne. Erboven staat de tekst: “Who knows what the future holds?” De exploitant van de kabel liet weten dat hij de reclame gewoon blijft uitzenden, al riskeert hij daarmee een rechtszaak. De wet om het koningshuis te beschermen is 25 jaar geleden gemaakt, 'toen er nog groot respect was' voor het instituut. Tegenwoordig zijn de Windsors 'basically one of us', zei de kabelexploitant.