Hof stelt vrouw uit Bende van Venlo in vrijheid

DEN BOSCH, 13 APRIL. De enige vrouwelijke verdachte van de Bende van Venlo, de 19-jarige Astrid van B., is gisteren op de laatste dag van de behandeling van de zaak in hoger beroep in vrijheid gesteld.

Het gerechtshof in Den Bosch besloot gisteren dat er niet langer een meer dan redelijke twijfel bestaat dat zij als vriendin van hoofdverdachte Frenkie P. een aandeel heeft gehad in de doodslag op J. Wissink, een van de zeven slachtoffers die de bende volgens justitie heeft gemaakt. Gisteren was de zeventiende zittingsdag van het hoger beroep.

Of de vrouw wordt vrijgesproken, wordt pas duidelijk op 26 april, wanneer het hof zich uitspreekt over de schuld van de veertien verdachten. Vorige week had de procureur-generaal nog een gevangenisstraf van vier jaar tegen haar geëist omdat zij zou hebben geholpen bij de overval op Wissink, die na een worsteling werd gedood door Frenkie P. en Sannie P.

De rechtbank in Roermond veroordeelde Astrid vorig jaar nog tot een straf van twee jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Frenkie werd in september 1995 tot levenslang veroordeeld.

Astrids advocaat, mr. Th. Hiddema, denkt dat het Hof met de vrijlating vooruitloopt op een vrijspraak van zijn cliënte. Hij acht het waarschijnlijk dat het Hof grote waarde hecht aan het dagboek dat Astrid in het Huis van Bewaring in Maastricht schreef en dat pas na het proces in Roermond boven water is gekomen.

Daarin beschrijft zij hoe Frenkie P. haar getuige heeft laten zijn van vijf moorden die hij samen met anderen pleegde. Over de roofoverval op Wissink zegt zij niets in het dagboek, tot op het moment dat Frenkie haar een rol in die zaak toedicht. Dat gebeurde daags nadat zij aangifte tegen hem had gedaan wegens mishandeling en verkrachting. Later bekende zij bij de overval te hebben geholpen, maar zij herriep die bekentenis.

Frenkie en zijn vriend Sannie hebben steeds toegegeven dat zij Wissink hebben gedood, maar ontkennen iets met de andere delicten te maken hebben. Gisteren volhardden zij tijdens het laatste woord in die ontkenning.

Ook de overige twaalf verdachten hielden vol dat zij niets met de moorden op het bejaarde echtpaar Van Rijn en op vier Turkse mannen uit Venlo te maken hebben. Unaniem schrijven zij de verdenking tegen hen toe aan verzinsels van Sjakie H., het enige lid van de bende die niet tegen zijn veroordeling in Roermond in beroep is gegaan, en aan de volgens hen insinuerende verhoren van de recherche.

In zijn laatste woord vertelde Frenkie P. het hof gisteren de afgelopen twee jaar in een nachtmerrie te hebben geleefd. “Overal is het Frenkie hier en Frenkie daar. Dan heb ik weer een Turk doodgemaakt, dan weer een trimmer. Van het onderzoek bij de politie klopt helemaal niks.”