Zeventien arrestaties in Suriname na vondst van 1.266 kilo cocaïne

PARAMARIBO, 12 APRIL. De Surinaamse Narcotica Brigade heeft gisternacht bij het indianendorp Redi Doti 1.266 kilo cocaïne in beslag genomen. Het is de grootste drugsvangst die ooit in het land is gedaan.

De politie arresteerde zeventien mensen en vond een Cessna-vliegtuig, waarmee de cocaïne met een straatwaarde van 73 miljoen gulden was aangevoerd. Toen de politie bij het vliegtuig aankwam was de cocaïne al naar een schuur in de buurt gebracht. Daar werden vier Surinamers opgepakt. De politie hield voorts vijf inwoners van Redi Doti aan, die bij de drugs-operatie hadden geholpen. Tot de gearresteerden, van wie een aantal was bewapend, behoren vier Colombianen, onder wie de twee piloten en vermoedelijk enkele Venezolanen.

Bij de actie nam de politie ook een vrachtwagen en een luxe terreinwagen in beslag. De politie heeft de indruk dat de opgepakte Surinamers een nieuwe onervaren bende vormen, gezien hun tamelijk onprofessionele werkwijze.

Niet bekend

Het vliegtuig arriveerde woensdagmiddag en had, zo meldt de politie, meteen weer willen vertrekken. Maar de accu haperde en er moest worden bijgetankt. Het toestel kreeg verkeerde brandstof, waardoor de inzittenden moesten overnachten. Toen de politie de bende de volgende dag overviel, zou net de geschikte brandstof worden aangevoerd.

De politie wilde niet kwijt hoe ze te weten is gekomen dat het vliegtuig in het Balaka-Watragebied stond. Ze verklaarde wel al geruime tijd te weten dat er kleine toestellen illegaal het binnenland binnen vliegen. Maar het was tot nog toe niet gelukt er een te pakken te krijgen. De politie heeft verklaard dat de cocaïne onmiddellijk is verbrand, met het oog op eerdere ervaringen. In het verleden is meer dan eens in beslag genomen cocaïne uit politiebureaus verdwenen.