Vertraging door software; Fortis geremd bij expansie op kredietmarkt

UTRECHT, 12 APRIL. Bank en verzekeraar Fortis heeft een achterstand opgelopen bij de beoogde penetratie van de kredietmarkt voor het bedrijfsleven. “Ik was liever al begonnen, maar er waren software problemen”, zei bestuurder H. Hielkema gisteren na de presentatie van de jaarcijfers.

Vorig jaar mislukte een poging van Fortis - dat in Nederland onder meer Amev en de VSB Bank omvat - om de middelgrote Credit Lyonnais Bank Nederland over te nemen, omdat de Belgische Generale Bank een hoger bod deed. De koppeling van de portefeuille bedrijfskredieten van Credit Lyonnais Bank Nederland aan de spaargelden van de VSB Bank zou volgens analisten een uitstekende combinatie hebben opgeleverd. Fortis kondigde vervolgens aan de kredietverlening aan de bedrijvenmarkt op eigen kracht te willen opbouwen.

Binnenkort start Fortis met enkele pilots, zo vertelde Hielkema, om de bedrijvenmarkt te testen. Over de aanpak van de zakelijke markt, die algemeen wordt aangemerkt als een markt met een overaanbod van banken en produkten, bewaarde hij gisteren het stilzwijgen. Hij zei dat Fortis geen kopie moet worden van grote kredietverstrekkers als ABN Amro, Rabobank of ING Bank.

Hielkema liet doorschemeren meer belangstelling te hebben voor een direct marketing aanpak via telefoon en computers vanuit een centraal punt. Ook is een optie dat de beoogde entree op de bedrijvenmarkt alsnog wordt afgeblazen als de test onvoldoende kans op succes biedt. “Het doel is een hogere opbrengst op onze uitzettingen, hoe dat moet, onderzoeken wij.”

Fortis (ruim 30.000 werknemers) rapporteerde gisteren een 15 procent hogere netto winst voor de groep van, omgerekend, 1,3 miljard gulden. Bij Amev, de aan de effectenbeurs genoteerde holding die samen met de Belgische verzekeraar AG Fortis vormt, is de netto winst per aandeel vorig jaar met 9 procent gestegen tot 9,62 gulden. De winst per aandeel steeg minder dan de totale netto winst van Fortis doordat er meer aandelen Amev waren dan in 1994 en doordat de waardedaling van de Amerikaanse dollar sterker in de Amev-cijfers tot uitdrukking komt dan in de Fortis-cijfers.

Fortis verwacht voor dit jaar “opnieuw een duidelijk hogere netto winst”, zo zei bestuurdersvoorzitter J. Bartelds. Hij vond het nog te vroeg om daar al een concreet percentage bij te noemen.

De komende jaren zal Fortis in Nederland door blijven gaan met het beleid om de kostengroei tot nul te beperken. Het gros van de kosten bestaat uit personeelskosten. Met de Nederlandse vakbonden is vorig jaar een sociaal plan overeengekomen die tot 1998 600 tot 1.000 banen zal kosten, zei Hielkema. Volgens dit plan kan de reductie zonder gedwongen ontslagen verlopen. In Nederland werken ongeveer 10.000 mensen voor Fortis-bedrijven.

Bartelds maakte duidelijk dat Fortis na twee jaar consolidatie - vorig jaar werd “slechts” de Belgische bank NMKN overgenomen - weer op overpad wil gaan. “De prijzen zijn ontzettend hoog, maar toch willen wij de groep versterken door acquisities. Wij zijn daar heel actief mee bezig”, zo legde Bartelds uit. Fortis kijkt vooral naar uitbreiding in landen waar de groep al vertegenwoordigd is, zoals Engeland en Frankrijk. Fortis heeft drie voorwaarden: de overgenomen bank, verzekeraar of vermogensbeheerder moet een beduidend marktaandeel hebben het rendement op het eigen vermogen moet 12 procent zijn en de winst per aandeel van Amev en AG mag niet onder druk komen te staan.