Rustige terugkeer van arbiter Dick Jol

GRONINGEN, 12 APRIL. In alle rust heeft scheidsrechter Dick Jol zijn rentree gemaakt op de voetbalvelden. De gerehabiliteerde arbiter leidde gisteravond in Groningen een oefenwedstrijd van de studentenvoetbalvereniging Forward tegen ONW uit Drachten. De thuisploeg uit de eerste klasse won met 3-2 van de derdeklasser. Jol hield al zijn kaarten op zak.

Volgens een woordvoerder van Forward verliep de wedstrijd in een uitermate vriendelijke sfeer. “De spelers vonden het een hele eer om Jol als scheidsrechter te hebben”, zei hij. “Er is geen onvertogen woord gevallen.”

Op verzoek van de Haagse fluitist was zijn aanwezigheid bij de oefenwedstrijd tot op het laatste moment stil gehouden. Jol, eind vorige maand in hoger beroep verlost van een levenslange schorsing, wilde in Groningen niet al te veel commotie veroorzaken. Slechts een cameraploeg van de AVRO en een fotograaf waren getuige van zijn officieuze rentree.

Morgen maakt Jol, die in Groningen geen commentaar wilde geven, voor de eerste keer sinds 4 oktober weer zijn opwachting in het betaalde voetbal. Hij is aangesteld bij de wedstrijd Eindhoven-RBC in de eerste divisie. De thuisclub verwacht bij dat duel veel belangstelling van de media voor zijn officiële terugkeer.

Het optreden van Jol in Groningen bij Forward was niet geheel toevallig. De studentenvereniging heeft hem vanaf het begin van zijn lijdensweg gesteund in zijn strijd tegen de KNVB.

Na de gunstige uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam kreeg Jol van het bestuur van Forward, in de hoofdstad met spandoek en al prominent aanwezig, een fles champagne aangeboden.

De KNVB verdacht de scheidsrechter van het gokken op wedstrijden die hij zelf leidde. Het gerechtshof in Amsterdam liet echter weinig tot niets heel van het onderzoek dat de voetbalbond naar de deels anonieme beschuldigingen die werden geuit in het tv-programma Deadline had ingesteld.

Al eerder liet Jol weten niet op te zien tegen een terugkeer in het betaalde voetbal. “Ik ben nog steeds dezelfde scheidsrechter als voorheen. Commotie over een strafschap zal er altijd blijven. Die is er al honderd jaar. Dat heeft niets met mij te maken. Ik hoor dingen die ze vanaf de tribune roepen toch niet. Want ik ben dan met de wedstrijd bezig.”