Olies, Vendex en Bols in trek op stabiele beurs

AMSTERDAM, 12 APRIL. Het Damrak trok zich vanochtend in het algemeen terug op de eerder deze week betrokken stellingen. Hier en daar kwamen door winstnemingen lagere noteringen tevoorschijn. Daar tegenover stonden enkele opmerkelijke koerswinsten, zoals bij BolsWessanen en Vendex.

AMSTERDAM De beursgraadmeter AEX, gisteren geëindigd op 543,26, stond omstreeks het middaguur 1,16 punt lager op 542,10. Constante vraag naar stukken BolsWessanen van één bepaalde zijde, waar vandaan was handelaren niet duidelijk, dreef de notering van het voedings- en drankenfonds opnieuw omhoog. Nadat gisteren al het laagste punt van het jaar (31,60) was verlaten, zette het fonds vandaag de opmars pas goed in gang met een winst van 1,10 gulden tot 33,10.

Een andere opmerkelijke aandachttrekker was Vendex. “Het aandeel is internationaal gezien goedkoop en de schrikreactie op de komende herplaatsing van 30 procent van de aandelen is voorbij. Daarbij komt de wetenschap dat volgende week woensdag de jaarcijfers en het dividend bekend worden gemaakt”, zo verklaarde een handelaar de stijging met 1,30 gulden naar 47,10.

Hoogovens was 1,70 gulden lager op 62,20, maar hierin was aftrek van het dividend van 3 gulden begrepen, zodat er feitelijk sprake was van een winst van 1,30 gulden. Ook Koninklijke Olie werd vanochtend hoger geprijsd. De stabiele dollar en de stijgende olieprijzen waren goed voor het energiefonds, dat 2,80 gulden optrok tot 247,70. Chemiefonds DSM werd 1,10 gulden duurder op 60,10. Kopieerconcern Océ won twee kwartjes op 162,60. Nutricia kwam door winstnemingen 4 gulden lager op 170,70 uit en het de laatste dagen fors gestegen Heineken moest 6 gulden inleveren op 365,20.

Baan vertoonde een opmerkelijk herstel van bijna 5 procent. De koers liep 4,30 op naar 91,30. Frans Maas zette de stijgende tendens voort met 2,80 gulden winst op 61,30. Cindu was 2,50 gulden in herstel op 96. Rood Testhouse won nog 30 cent op 12,90. Bouwonderneming Heijmans dikte met 1,60 gulden aan tot 113,60. NEW YORK De Newyorkse effectenbeurs is gisteren vrijwel onveranderd gesloten, na verliezen op de vier voorgaande beursdagen. Het Dow Jones-industrial koersgemiddelde steeg licht met 1,09 punt naar 5.487,07. Wel heerste er net als op woensdag bezorgheid over een mogelijke opleving van de inflatie nu de economie van de VS verder aan lijkt te trekken. De aandelenkoersen hadden een grillig verloop en over de hele beurs gezien waren er tweemaal zoveel verliezers als winnaars. De omzet bedroeg een forse 524 miljoen aandelen.

De beursindex begon hoger, maar toen de graantermijnmarkt openging en een forse stijging van de noteringen liet zien, ging het op de aandelenmarkt mis. Het koersgemiddelde zakte in tot een verlies van 69 punten. Niet alleen de graannoteringen, maar ook de olieprijzen - de notering voor mei steeg met maar liefst 1,05 dollar tot 25,25 dolar per vat - zorgden voor een opleving van de vrees voor inflatie. Die vrees werd verder gevoed door de stijging van een half procent die de Amerikaanse groothandelsprijzen in maart lieten zien. Het waren de koopjesjagers die op het lage koersniveau afkwamen en met hun aankopen de Dow Jones-index kort voor het einde van de handel op een minimale winst kregen. TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio zakte het Nikkei koersgemiddelde van 225 fondsen vandaag met 33,96 punten tot 21.660,47.