Nog wel overleg met gegadigden; Kans op doorstart Fokker neemt af

DEN HAAG, 12 APRIL. De kansen op een doorstart van Fokker worden steeds kleiner, maar bestaan nog steeds. Dat heeft minister Wijers van Economische Zaken gisteren aan de Tweede Kamer geschreven. Komende maandag wordt in de Kamer gedebatteerd over het faillissement van Fokker.

“Concreet uitzicht op een werkelijke doorstart is er thans niet”, schrijft Wijers. Maar hij voegt daar aan toe dat “het thans nog te vroeg is om het doorstarthoofdstuk definitief te sluiten”.

Er vinden immers nog gesprekken plaats. “De kansen op doorstart worden echter steeds kleiner”, aldus Wijers.

Een doorstart wil zeggen dat de failliete en daardoor van schuld bevrijde delen van Fokker in sterk afgeslankte vorm als nieuwe onderneming (Fokker II) doorgaan.

Een combinatie van de Russische vliegtuigbouwers Yakovlev en Tupolev heeft interesse in een overname van Fokker bij de curatoren kenbaar gemaakt.

Op 3 april heeft Wijers een delegatie van de Russen ontvangen. Een businessplan hadden de Russen nog niet gemaakt. Ze waren zelfs nog niet aan een verregaande analyse van de situatie bij Fokker toegekomen.

Ook beschikte de delegatie niet over een bankgarantie.

Zodra een in het Russisch vertaald businessplan van Fokker door de Russen is bestudeerd, zouden ze contact opnemen met de curatoren. Dat is nog niet gebeurd.

Over een andere Nederlands-Aziatische combinatie met onder andere de industrieel Joep van den Nieuwenhuyzen tast Wijers in het duister.

“De Aziatisch-Nederlandse combinatie heeft tot dusverre geen concrete plannen ingediend, zodat er nog geen inzicht bestaat op het financiële en industriele draagvlak van deze combinatie”, schrijft Wijers aan de Tweede Kamer.

Intussen hebben de curatoren wel kans gezien om Fokker zonder problemen nog een jaar door te laten draaien voor het afbouwen van bestelde vliegtuigen. Op die vliegtuigen wordt winst gemaakt, hetgeen gunstig is voor de schuldeisers die nog geld van het failliete Fokker tegoed hebben.