'Moeder bood kinderen aan'; Zeven personen aangehouden in incestzaak

APPINGEDAM, 12 APRIL. De politie heeft in Appingedam een omvangrijke incestzaak aan het licht gebracht waarbij zeven personen zijn aangehouden. Zeven kinderen, onder wie vier uit een gezin uit Appingedam, zijn stelselmatig seksueel misbruikt.

De zaak kwam aan het licht nadat het jongste meisje uit het gezin, een nu 18-jarige vrouw, vorig jaar juni aangifte deed van verkrachting. Op haar verzoek is de politie pas dit jaar met het onderzoek begonnen

Onder de verdachten bevinden zich de ouders van de vier seksueel misbruikte kinderen, een 64-jarige man uit Appingedam, een 44-jarige man uit het Friese Wolvega en een 50-jarige man uit het Drentse Spier. Ook de twee misbruikte zoons, 24 en 28 jaar, worden beschouwd als verdachten, omdat zij hun stiefzussen zouden hebben verkracht. Een achtste verdachte uit het Friese Ternaart is inmiddels overleden.

Volgens de politie heeft het incestdrama zich in een sociaal zwak milieu afgespeeld. De 51-jarige moeder speelde de centrale rol. De politie houdt haar grotendeels verantwoordelijk voor het ontbreken van elk gevoel voor normen en waarden binnen het gezin.

De moeder dwong haar twee dochters vanaf 9- en 11-jarige leeftijd zich te prostitueren. Zij kreeg hiervoor in ruil van vrienden en kennissen geld en goederen, zoals een stereo-installatie. Het geld gebruikte zij om haar alcoholverslaving te bekostigen. De vader nam volgens de politie een meer passieve houding aan. Hij heeft bekend zijn dochters meermalen te hebben verkracht.

De 64-jarige man uit Appingedam, een vriend van de ouders, wordt niet alleen verdacht van seksueel misbruik van de twee dochter uit het gezin, maar ook van drie meisjes die samen met hun moeder bij hem inwoonden. De 50-jarige man uit Spier heeft bekend ontucht te hebben gepleegd met de twee zoons.

Volgens de politie heeft het misbruik zich sinds 1977 voorgedaan. Verdenkingen van zedenmisdrijven waren er al sinds 1987, maar een onderzoek leverde door de “gesloten gezinsstructuur” geen bewijzen op. Ook hulpverlenende instanties kregen geen greep op de situatie.

Pleegouder A. Steenbergen, die een van de dochters opving, heeft felle kritiek op de politie en hulpverlenende instanties. “Politie, omwonenden, hulpverleners en de school, iedereen wist wat zich in het gezin afspeelde. Zelf heb ik ook aan de bel getrokken, maar er gebeurde niets. Onbegrijpelijk.” Volgens hem bood de moeder haar dochters via een '27-mc-bakkie' aan.

De politie wijst de kritiek van de hand. “Wij hadden destijds de verklaring van één kind. De anderen ontkenden. Samen met justitie vonden we de zaak te dun. Bovendien hadden we toen nog niet zulke goede onderzoeksmethoden, zoals een verhoorstudio”, aldus woordvoerder M. Joostens. Doordat het gezin een aantal keren verhuisde raakte de politie volgens hem het zicht op het gezin kwijt.