Luchthaven Düsseldorf in brand: 16 doden

DÜSSELDORF, 12 APRIL. Zestien mensen zijn omgekomen bij een brand gisteren op het vliegveld van Düsseldorf. De meeste slachtoffers vielen toen ten gevolge van de brand dichte wolken giftige rook zich razendsnel verspreidden door gangen, liftschachten en ventilatie-kanalen. Ongeveer honderd mensen werden gewond, van wie zestig ernstig.

De brand werd gistermiddag rond vier uur ontdekt in een bloemenstalletje in de aankomsthal van Terminal A. In de bloemenzaak werd een vonkenregen gesignaleerd, vermoedelijk afkomstig uit een ventilatieschacht. In de buurt van de schacht werkten monteurs met lasapparatuur. Volgens een woordvoerder van de brandweer is de brand onstaan door vonken van het lasapparaat of door een technische storing. Justitie onderzoekt of tegen de monteurs een aanklacht ingediend kan worden voor verwijtbare dood door schuld.

De directeur van het vliegveld, Bernd Rieddorf, liet weten dat de brandweer twee weken geleden nog een routineonderzoek heeft verricht naar de brandveiligheid van de luchthaven.

Een woordvoerder van de brandweer zei vanochtend dat de autoriteiten van het vliegveld de brand te laat hebben gemeld. Het eerste brandalarm op het vliegveld ging om 15.32 uur af, maar pas om 15.59 werd de brand gemeld. Volgens de brandweer is het aantal slachtoffers mede zo hoog omdat reizigers en personeel in paniek raakten en de aansporing om gebruik te maken van de branduitgangen negeerden. Een aantal mensen, onder wie een politieman en een kind, stikten in een lift. De meeste doden werden gevonden in een wachtruimte van Air France.

De brandweer van Düsseldorf en omgeving bracht 1.000 man op de been om het vuur te bestrijden en had ruim vijf uur nodig om het vuur in bedwang te krijgen. Het vliegveld zou tot vanmiddag gesloten blijven. De meeste vluchten worden omgeleid naar het 35 kilometer verder gelegen Konrad Adenauer vliegveld dat Keulen en Bonn bedient. Rond dat vliegveld onstond prompt een enorme verkeerschaos, zowel in de lucht als op de weg.