HIV-test

Evidence-based medicine: alleen medisch handelen als daarvoor voldoende wetenschappelijk gefundeerde bewijzen zijn. Minister Borst weet dit principe terecht en met goede voorbeelden enthousiast te propageren als leidraad voor artsen, zowel in deze krant als onlangs op tv.

Maar waarom adviseert zij dan de mensen die met de HIV-test van Abbott op aids getest zijn opnieuw te laten testen als de theoretische kans op een foute uitslag 1:5.000 is? Volgens een wetenschapper op het tv-nieuws is de kans op een fout negatieve uitslag zelfs 1:600.000. En waarom was zij het zo van harte eens met minister Van Aartsen om 64.000 gezonde kalveren van Britse herkomst te vernietigen, terwijl de theoretische kans op besmetting van mensen met de gekke koeienziekte bijna nul is?

Een principe propageren is blijkbaar wat anders als haar zelf praktiseren. Een hype volgen ligt politiek beter dan evidence based medicine.

    • A. Hoogendoorn Lochem