Citaat

In de rubriek Gevallen Boeken (CS Literair 29 maart) bespreekt Jaap Scholten Reünie van Fred Uhlman. De woorden 'een meesterwerkje' in de kop riepen vaag iets in mijn herinnering op. Een alinea uit de bespreking hielp mij uit de droom. Ik citeer: 'Honderden lijvige boeken zijn er geschreven over de tijd dat lichamen werden omgesmolten tot zeep om het Herrenvolk schoon te houden, (-)'. Het pregnante slot van de zin staat in mijn geheugen gegrift. Het is echter geen zin van Jaap Scholten, maar één van Arthur Koestler, die in 1976 in de introductie van de Flamingo paperback-uitgave van Fontana onder meer schreef: 'Hundreds of bulky tomes have now been written about the age when corpses were melted into soap to keep the master-race clean; (-). 'Het zou elegant geweest zijn indien Scholten er melding van gemaakt had van wie zijn fraaie zin een vertaling was.

    • H. Smid