Boutros roept strijdende partijen in Liberia op tot wapenstilstand

MONROVIA, 12 APRIL. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, heeft gisteren de strijdende partijen in de Liberiaanse hoofdstad, Monrovia, opgeroepen de wapens neer te leggen. Dinsdag kwam het tot een bestand in Monrovia maar gisteren werd dat al weer op grote schaal geschonden.

In de stad zou er inmiddels op grote schaal sprake zijn van plunderingen. Daaraan nemen, aldus bronnen bij de VN in Monrovia, ook Nigeriaanse soldaten van de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG deel. Vanmorgen maakten het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) en het kinderfonds van de volkerenorganisatie, UNICEF, bekend dat de meerderheid van hun niet-Liberiaanse personeel inmiddels uit Monrovia is geëvacueerd.

De gevechten in Monrovia braken zaterdag uit toen de Liberiaanse interim-regering, die is opgebouwd uit aanhangers van de diverse facties in het land, een poging ondernam om de krijgsheer Roosevelt Johnson te arresteren. Johnson, tot voor kort minister van Plattelandsontwikkeling in de interim-regering, verzet zich tegen arrestatie omdat hij bang is geen eerlijk proces te krijgen.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat het Amerikaanse leger de afgelopen dagen 620 mensen uit Monrovia heeft geëvacueerd naar Freetown in Sierra Leone. Van deze 620 mensen hadden er slechts 130 de Amerikaanse nationaliteit. Een groot aantal évacués is inmiddels vanuit Freetown doorgereisd naar Dakar, de hoofdstad van Senegal. Tot gisteren hadden alle evacuaties plaats vanuit de Amerikaanse ambassade in Monrovia waar een groot aantal buitenlanders zijn toevlucht heeft gezocht. Gisterenmorgen echter zijn eliteeenheden van het Amerikaanse leger begonnen om buitenlanders die in en rond Monrovia door de gevechten vastzitten, op te halen. Een woordvoerder van het Amerikaanse leger in Freetown zei gisteren dat de VS het amfibische aanvalsschip Guam en twee andere vaartuigen uit de Adriatische Zee naar de kust van Liberia gaan overbrengen.

In Monrovia zou inmiddels sprake zijn van een totale chaos. “Voor zover ik het kan zien probeert niemand wie dan ook te weerhouden om wat dan ook te doen”, zei een inwoner van Monrovia vanmorgen in een uitzending van een radiostation in de stad. Tientallen lijken, aldus ooggetuigen, liggen op straat naast uitgebrande wrakken van auto's. (AFP, AP, Reuter)