AMC geeft politie onder protest gegevens patiënte

AMSTERDAM, 12 APRIL. Het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam heeft gisteren onder protest medische gegevens van een patiënte aan de Amsterdamse politie gegeven. Dat zegt een woordvoerder van het AMC.

Volgens de woordvoerder kwamen een rechter-commissaris en een politieman bij het AMC met een bevel tot huiszoeking en inbeslagname. De medisch coördinator van het ziekenhuis en de bedrijfsjurist weigerden aanvankelijk de door de politie gevraagde gegevens te overhandigen. Zij beriepen zich op de medische beroepsplicht tot geheimhouding.

De politie eiste de gegevens op in het kader van een onderzoek naar de doodsoorzaak van een jonge vrouw. Het slachtoffer, de echtgenote van de Amsterdamse zakenman Robin de Vilder jr., was eind maart, tijdens een avondje uit onwel geworden en in coma geraakt. Zowel zij als haar echtgenoot zouden een xtc-pil hebben genomen. De echtgenoot overkwam niets.

Volgens de woordvoerder van de Amsterdamse politie “is het voor de volksgezondheid van essentiëel belang te weten te komen wat in het bloed van het slachtoffer heeft gezeten. Er is ons een pil overhandigd waarvan wordt gezegd dat het eenzelfde is als die welke het slachtoffer heeft ingenomen.” De pil bevat volgens de politiewoordvoerder “een soort xtc”, maar staat niet op de lijst van verboden middelen. Er vindt op dit moment toxicologisch onderzoek plaats in het gerechtelijk laboratorium in Rijswijk. “Maar we willen ook de meest verse sporen als referentiemateriaal”, aldus de woordvoerder.

Tot het bevel tot huiszoeking was verlof verleend door de driehoofdige kamer van het arrondissement van de rechtbank van Amsterdam, aldus de AMC-woordvoerder. “De medische beroepsplicht tot geheimhouding moest wijken voor een gerechtelijk onderzoek. Wij waren overruled en hebben onder protest de medische gegevens van het slachtoffer overhandigd. We hebben meteen aangekondigd dat we in beklag gaan bij de rechtbank over deze gang van zaken,” aldus de woordvoerder.