Acht aanhoudingen wegens maken van illegale cd-roms

ROTTERDAM, 12 APRIL. Acht mensen die worden verdacht van het op grote schaal vervaardigen van ilegale cd-roms zijn gearresteerd. Dat meldt de Economische Controle Dienst (ECD).

In woningen in Haarlem, Oostzaan, Velsen, Landsmeer en Zaandam zijn door de politie invallen verricht. Er zijn veertienduizend cd-roms in beslag genomen. Tevens werd beslag gelegd op honderdduizend gulden en computerapparatuur ter waarde van hetzelfde bedrag. Met die apparatuur was de organisatie in staat grote aantallen cd-roms op de markt te brengen. De produktiekosten worden geraamd op circa drie gulden per stuk, de cd's werden verkocht voor vijfentwintig gulden. Vermoed wordt dat ten minste honderdduizend illegale cd-roms op de markt zijn gebracht. De computerprogramma's die op de schijfjes kunnen worden gezet kosten in de reguliere handel tussen de honderd gulden en tienduizend gulden per stuk. De produktie van illegale cd-roms is steeds eenvoudiger geworden. Apparatuur hiervoor is in gewone computerzaken te koop.

De ECD is de illegale cd-rom fabrikanten vorig jaar op het spoor gekomen. Tijdens een routinecontrole vond de politie van Velsen in een auto een partij van duizend illegale cd-roms. Met de aanhouding van de verdachten zegt de ECD de illegale software-markt in Nederland een grote slag te hebben toegebracht. Meer aanhoudingen worden verwacht.