VS wijzen Soedanese diplomaat uit

NEW YORK, 11 APRIL. De Amerikaanse regering heeft de uitwijzing gelast van een Soedanese diplomaat bij de Verenigde Naties in New York wegens “zijn betrokkenheid bij terroristische activiteit en spionage”. Dat heeft een VN-woordvoerder gisteren meegedeeld. Soedan heeft verontwaardigd op de actie gereageerd.

Ahmed Yousif Mohamed, tweede secretaris bij de Soedanese VN-missie, was volgens Washington betrokken bij het komplot om het hoofdkwartier van de VN op te blazen en om de Egyptische president Mubarak tijdens een bezoek aan New York (dat nooit heeft plaatsgehad) te vermoorden. Ook een tweede Soedanese diplomaat zou hierin zijn verwikkeld, maar deze heeft de VS inmiddels verlaten.

Het bestaan van een dergelijke samenzwering werd al in 1993 door de Amerikaanse regering bekendgemaakt, maar de Federale Recherche, de FBI, had identificatie van deze Soedanese verdachten tot dusverre opgehouden. In verband met dit komplot, dat eveneens plannen tot het opblazen van bruggen en tunnels in New York omvatte, zijn vorig jaar de blinde Egyptische geestelijke sjeik Omar Abdel Rahman en negen volgelingen in New York tot lange gevangenistsraffen veroordeeld. Volgens de regering in Khartoum heeft Washington geen enkel bewijs geleverd dat de beschuldigingen staaft. (Reuter, AFP, AP)