Voorkeur; Theater

KEN KAN Rob van de Meeberg speelt een tot weemoed stemmend, maar ook ironiserend portret van de unieke cabaretier Wim Kan. 13 apr Vlissingen De Vestzak.

DE TONEELMAKER Eric Schneider speelt bij De Appel een bijzonder mooie rol als de megalomane en cynische kunstenaar Bruscon in 'De Toneelmaker' van Thomas Bernhard. De voorstelling, met uitstekende rollen van o.a. Henk Votel, is voorbeeldig geënsceneerd door Aus Greidanus. 12 t/m 14 apr, 17 en 18 Den Haag Studio De Appel.

NEUK HET SYSTEEM Theo Maassen, cabaretier uit de twintigersgeneratie, vuurt snelle grappen af over de vraag of de vooruitgang nog nut heeft. 12 apr Zoetermeer Stadstheater, 13 apr Leiderdorp Muzenhof, 17, 18 apr Rotterdam Zuidplein.

DESIGN FOR LIVING Van Noël Coward door Het Nationale Toneel. Schitterend gespeelde komedie over een gevaarlijke driehoeksverhouding. Jacqueline Blom, Peter Blok, Gijs Scholten van Aschat en Han Kerckhoffs excelleren in de regie van Ger Thijs. 12 en 13 apr Den Haag, Koninklijke Schouwburg.

ZOG Door Theatergroep De Federatie, geschreven door Peer Wittenbols en geregisseerd door Rob Ligthert. Animerende voorstelling die het midden houdt tussen een klassieke tragedie en een familiaire soap. Mooi spel van Hans Hoes, Marisa van Eyle en de anderen. 13 apr Enschede Schouwburg, 16 t/m 18 apr Amsterdam De Brakke Grond.

AAN HET EIND VAN DE ASPERGETIJD Vermakelijk vehikel voor vier actrices, geschreven door Frank Houtappels en met inzet van al hun komische talenten gespeeld door Olga Zuiderhoek, Annet Malherbe, Nettie Blanken en Marjena Moll. 12 april Kunstmin Dordrecht; 13 april De Kring Roosendaal; 16 april De Lampegiet Veenendaal; 18 april Cultureel Centrum Sittard.

SCHEIDSLIJN Ton Wiggers, artistiek leider van Introdans in Arnhem heeft met zijn nieuw ballet 'Scheidslijn' voor een regelrechte verrassing gezorgd. Buiten krachtige mannendansen zijn er twee ontroerende solo's voor Hilde Machtelinckx en Mirjam Diedrich. Van Diedrich is er ook een nieuw, vlot lopend werk 'Mijmering'. 18 april Wageningen Schouwburg Junushoff. 7 mei Oosterhout De Bussel.

WONDERKANKER Indrukwekkende solovoorstelling, waarin Pieter Tiddens, omringd door en in 'samenspraak' met alle mogelijke elektronische apparatuur van deze tijd, het verhaal vertelt van een kind met kanker. Zwaar van inhoud, licht van vorm. Vanaf 10 jaar. 14 apr Groningen Grand Theatre.

KOBOLD! Door Jeugdtheater Rosa Sonnevanck. Kleindochter gaat op bezoek bij haar dementerende grootmoeder en raakt ondanks haar reserves jegens dat onberekenbare, viezige vrouwtje meegsleept door oma's magische verhalenwereld, waarin een losse melktand een belangrijke rol speelt. Vanaf 6 jaar. 17 apr Amersfoort De Lieve Vrouw.

EN VERDER: Parcours door Introdans. 13 apr Amersfoort De Flint; Medea met Josée Ruiter, Pim Lambeau en Leslie de Gruyter. 12 apr Hoogeveen De Tamboer, 13 apr Arnhem Stadsschouwburg, 16 apr Amstelveen Cultureel Centrum, 17 apr Sneek Amicitea, 18 apr Groningen Stadsschouwburg; Wild van The Shooting Party. 18 apr De Nobelaer Etten-Leur; Lang leve de opera met Jasperina de Jong en Lieuwe Visser. 12 en 13 apr Rotterdam Luxor; 4xliefde van Introdans Educatief. 14 apr Venlo de Maaspoort.