'Seksuele intimidatie bij Mitsubishi'

WASHINGTON/CHICAGO, 11 APRIL. De Amerikaanse commissie voor gelijke rechten voor werknemers heeft een aanklacht ingediend tegen het Japanse autoconcern Mitsubishi. Honderden werkneemsters van de Mitsubishi-vestiging in Normal, in de staat Illinois, zouden sinds 1990 blootgesteld zijn aan seksuele intimidatie.

De klachten variëren van het knijpen in borsten en dijen tot tekeningen van geslachtsdelen met namen van werkneemsters op de assembleerlijn. Vrouwen die er wat van zeiden, werden belachelijk gemaakt of bedreigd met lichamelijk geweld. Sommigen werden gedwongen tot seksuele omgang als ze hun baan wilden houden.

Volgens Paul Igasaki, ondervoorzitter van de commissie, zou het wel eens kunnen gaan om de grootste zaak rond seksuele intimidatie in de Amerikaanse geschiedenis. Hij had weinig goede woorden over voor een grote werkgever die volgens hem jarenlang deze schokkende praktijken door de vingers heeft gezien. Vooral het middenkader zou zich daaraan schuldig hebben gemaakt.

De commissie wil dat er een einde komt aan de praktijken en eist smartegeld plus achterstallig loon voor ontslagen werkneemsters. De bedragen zouden kunnen oplopen tot 300.000 dollar per vrouw of bij elkaar meer dan tien miljoen dollar. Vrouwen die hun baan verloren, moeten weer in dienst worden genomen. Zo'n honderd werkneemsters zijn gehoord. Ongeveer 700 vrouwen zouden in aanmerking komen voor smartegeld.

De fabriek werd in 1988 opgezet samen met de Amerikaanse autofabrikant Chrysler, maar is sinds 1991 volledig eigendom van Mitsubishi. Er werken zo'n 4000 mensen, voornamelijk Amerikanen, en nog eens zeventig Japanners. De zaak werd in 1993 en 1994 aan het rollen gebracht door 26 werkneemsters. Ze stapten naar de commissie toen hun klacht binnen het bedrijf niets opleverde. Gary Shultz, vice-president van de fabriek in Normal, ontkent keihard de beschuldigingen.

Volgens hem houden ze verband met de komende presidentsverkiezingen, daarmee suggererend dat president Clinton met de kwestie de vrouwelijke kiezers probeert te paaien.

De klacht is ingediend bij een districtsrechtbank in Peoria in lllinois. Volgens Igasaki zou de behandeling zo'n twee jaar kunnen duren. Vorig jaar augustus moest een bedrijf uit New York 1,2 miljoen dollar neertellen na een schikking in een soortgelijke zaak.

(AFP, Reuter)