Regeringspartij Z-Korea wint verkiezing toch

SEOUL/TOKIO, 11 APRIL. De Zuidkoreaanse regeringspartij, de Nieuw Korea Partij (NKP) van president Kim Young Sam, heeft in de vandaag gehouden parlementsverkiezingen naar het zich laat aanzien een verrassende winst geboekt.

De opkomst was relatief laag, aldus televisiestations.

Tot dusverre was voorspeld dat de regeringspartij zwaar zou verliezen als gevolg van een reeks politieke corruptieschandalen, waarvan de grootste oppositiepartij, het Nationaal Congres voor een Nieuwe Politiek (NCNP) van Kim Dae Jung, zou profiteren. Maar volgens peilingen van televisiestations bij de stembureaus wint de NKP 25 zetels en komt zij daarmee op 175 (van de 299), en krijgt het NCNP 71 zetels. Hoewel dat 16 zetels meer is dan in het oude parlement, is dat toch beduidend minder dan de 100 waarop de partij had gerekend. Kim Dae Jung zelf zou zijn zetel hebben verloren.

Volgens waarnemers heeft de huidige hoge spanning in het grensgebied met Noord-Korea mogelijk in het voordeel van de regeringspartij gewerkt. Regeringswoordvoerders hebben de laatste dagen bij voortduring gewezen op het gevaar van verdere Noordkoreaanse activiteit in de gedemilitariseerde zone, na drie bestandsschendingen in het afgelopen weekeinde. Sindsdien is het overigens rustig gebleven, hoewel Noordkoreaanse media dreigementen jegens het zuiden blijven uiten. (Reuter, AFP, AP) Onze correspondent in Japan voegt hieraan toe: Noord-Korea heeft Japan om extra rijstleveringen gevraagd om de voedselschaarste in het land te lenigen. Een delegatie van de Noordkoreaanse Arbeiderspartij onder leiding van Kang Cong Hun, lid van het Centrale Comité, deed dit verzoek gisteren in Tokio tijdens een ontmoeting met leden van de regerende Liberaal Democratische Partij (LDP).

De leider van de LDP-delegatie, plaatsvervangend secretaris-generaal Hiromu Nonaka, antwoordde de Noordkoreanen dat onderhandelingen over het verzoek op regeringsniveau moeten plaatshebben. Japan heeft sinds de overstromingen in Noord-Korea vorig jaar twee keer eerder rijst gestuurd. In januari besloot de regeringscoalitie in principe bereid te zijn tot een derde zending mits Noord-Korea een officieel verzoek om hulp indient.

Japan en Noord-Korea hebben geen diplomatieke relaties maar zijn in gesprek over het heropenen van officiële onderhandelingen. Afgelopen zaterdag hadden leden van een studiegroep gelieerd aan het Noordkoreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een ontmoeting in Tokio met leden van de LDP. Een LDP-functionaris zei eerder deze week naar aanleiding van de gesprekken met Noord-Korea dat heropening van de onderhandelingen “niet lang meer zal duren”. De dreigende activiteit van het Noordkoreaanse leger aan de grens met Zuid-Korea zijn niet meer dan “aandacht-trekkerij”, aldus LDP-parlementslid Yasuo Fukuda.

Vorige maand bezocht een vergelijkbare missie vanuit Noord-Korea Taiwan voor het verbeteren van zakelijke contacten. Taiwan overweegt in mei een delegatie voor een tegenbezoek te zenden.