Nieuwe techniek in olieproduktie

LONDEN, 11 APRIL. De produktie van olie door bestaande reserves kan binnen tien jaar aanmerkelijk groter worden. Nieuwe technieken kunnen miljarden vaten olie toevoegen aan de winbare wereldreserves en de levensduur van oliebronnen sterk verlengen, aldus het Amerikaans-Franse concern Schlumberger. Nu kan uit een oliereserve 35 procent van de olie worden gewonnen. Topman Baird verklaarde tegenover de Financial Times dat dit kan worden opgevoerd tot 50 procent. De sleutel ligt in de verbetering van inzicht in de geografische omstandigheden en tijdige onderkenning van bewegingen in de reserves. Met nauwkeuriger seismisch onderzoek, vooruitgang bij boortechnieken en met sensoren die op grote diepte onder hoge druk en bij hoge temperaturen kunnen werken, kan de 50 procent worden gehaald, aldus Baird.