Mutante muis wordt pas op middelbare leeftijd tonnetje-rond

De meeste mensen worden op middelbare leeftijd geleidelijk wat minder slank. Een enkeling wordt in de herfst van zijn leven zelfs moddervet, helaas. Muizen met een mutatie op het tub ('tonnetjes-') gen op chromosoom 7 blijken diezelfde eigenschap te vertonen: ze worden op hun oude dag nog tonnetje-rond (Nature, 11 april)

Onderzoekers van het Jackson Laboratorium in Maine (USA) ontdekten dat de mutatie op het gewraakte gen bestaat uit een enkele fout in de DNA-code, die dan ergens een T in plaats van een G bevat. Deze kleine fout heeft grote gevolgen: een heel stuk niet-coderend DNA, dat weggeknipt had moeten worden (een zogeheten intron) blijft 'meedoen', en dat leidt tot het ontstaan van een heel ander eiwit dan bedoeld. In de hersenen van deze muizen wordt de concentratie van het boodschapper-RNA dat bij het tub-gen hoort twee tot driemaal zo hoog als normaal. Merkwaardig genoeg worden de tubbymuizen pas op latere leeftijd almaar zwaarder, dit in tegenstelling tot andere bekende muizenstammen met gewone vetzucht of diabetes, die als babymuis al veel te dik waren. Ook de tubbymuizen krijgen op latere leeftijd diabetes, netvlies- en gehoorproblemen, net als mensen met het Alström of Bardet Biedl syndroom. Men hoopt dat dit nieuw licht zal werpen op het ontstaan van overgewicht bij oudere mensen.

    • Marion de Boo