KOUDE GEBONDEN UIENSOEP

Een tweede recept voor de sinds kort verkrijgbare zoete uien, de Chileense Oso Sweet. Deze uien zijn niet alleen heerlijk zoet en mild van smaak, maar zijn bij het snijden ook geen tranentrekkers meer.

Voor zes tot acht personen:

60 gram boter

1 kilo zoete witte uien, in dunne plakken

4 tenen knoflook, in plakken

5 deciliter kippebouillon

2,5 deciliter droge witte wijn

1 eetlepel verse tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde

1 klein laurierblad

1,25 deciliter slagroom

1,25 deciliter zure room

2 eetlepels vers citroensap

zout

wat druppels Tabascosaus

gesnipperde bieslook, ter garnering

Verhit de boter in een zware roestvrijstalen of geëmailleerde pan op een laag vuur. Doe er de uien in, leg het deksel op de pan en fruit de uien circa dertig minuten onder regelmatig omscheppen tot ze mooi glazig zijn. Laat ze niet bruin worden. Schep er de knoflook, bouillon, wijn, tijm en het laurierblad door en breng aan de kook. Draai het vuur laag, leg het deksel weer op de pan en laat alles twintig tot dertig minuten sudderen tot de uien volledig gaar zijn. Gooi het laurierblad weg. Pureer de soep in een blender of keukenmachine en druk dan door een zeef boven een kom. Dek de kom af en zet deze in de koelkast. Klop de slagrom en de zure room door de ijskoude uiensoep. Breng op smaak met het citroensap, wat zout en Tabascosaus. Schep de soep in soepborden en garneer met bieslook.

    • Kim Maclean