Kinderagenda

Sprookjestocht

Zou je wandelend door het bos niet eens Sneeuwwitje en een van haar zeven dwergen tegen willen komen? Of Hans en Grietje en de Wolf en de zeven geitjes? De wandelvereniging Vilt organiseert zondag 14 april vanaf 12u een sprookjestocht van 5 km, waarbij je echte sprookjesfiguren tegenkomt. Alle sprookjesfiguren hebben een nummer en wanneer je een sprookjesfiguur herkent dan moet je dat op een papier met nummers het goede sprookje invullen (te verkrijgen bij het startpunt: zaal Noben, Rijksweg 132, Berg en Terblijt, Limburg). Als je je formulier inlevert, krijg je een leuk cadeautje en maak je kans op een van de drie prijzen die uitgeloofd worden voor de drie beste uitslagen. Als je onderweg moe wordt dan kan je even gaan zitten in de grotten van Geulhemmerberg; verder speelt er 's middags in zaal Noben vanaf 13u het poppentheater Jan Klaassen en Katrijn en is er een clown die je kan schminken (misschien wel in een sprookjesfiguur).

Voorjaarsbloemen

Ieder voorjaar is het weer bijzonder om te zien dat zoveel verschillende planten weer zo snel gaan groeien en bloeien kort nadat de sneeuw gesmolten is! Deze planten hebben knolletjes of wortels waarmee ze de winter goed doorkomen. Op woensdag 17 april is er in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Dwingelderveld een kindermiddag, waar voorjaarsbloeiers zoals Vroegeling en Speenkruid opgezocht en geplukt worden. Daar wordt ook verteld hoe je die bloemen kan drogen. Elk kind krijgt een werkboekje, waarin enkele gedroogde plantjes kunnen worden bewaard. Het enige dat je moet meenemen zijn laarzen en een oud telefoonboek. Voor kinderen van 6 tot 10 jaar om 14-16u in het bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22, Ruinen. Wel even van te voren reserveren: 0522-472951. Kosten ƒ 1,- per kind.

Een ding van binnen

Kilo is een detective, maar eigenlijk niet zo'n goeie. Hij krijgt opdracht om Het Ding te zoeken. Het Ding is een geheim, dat zó geheim is dat je het niet kunt zien en helemaal niet mag aanraken. Kilo gaat op zoek en wordt daarbij geholpen door assistent Rat Wat. Samen gaan ze op een avontuurlijke speurtocht, waarvan de uitkomst zeer geheim is.....Spannende voorstelling van Rik Rikken en Paula van der Sman op zondag 14 april om 15u in Zjaak, Maria Wesselingstraat 8, Rotterdam - Prinseneiland voor kinderen vanaf 5 jaar. Kaarten ƒ 6,- voor kinderen tot 12 jaar en vanaf 13 jaar ƒ 7,50.

Varkentje Floor

Varkentje Floor heeft het zo warm, dat ze in de vijver springt. Alle dieren spreken er schande van, maar als de boer haar goede voorbeeld volgt, storten de andere dieren zich ook in het water. Om de boer en alle beesten op de boerderij goed te leren kennen ging kinderboekenschrijfster Jill Barton voor haar boek 'Plons' vaak langs en zo kon ze de dieren ook goed tekenen. Tekeningen van haar boeken, bijvoorbeeld ook 'Kleine Mo' en 'Eendje in de regen' over een eendje dat niet van regenwater houdt totdat haar opa haar de laarsjes en het parapluitje van haar moeder geeft, hangen t/m 18 mei in de Arnhemse Kinderboekwinkel, Weverstraat 13.

Muziekinstrumenten

In bijbelverhalen kan je lezen dat bijvoorbeeld David voor Saul op zijn harp speelde omdat de boze geest Saul bang maakte. Over muziekinstrumenten en de bijbel gaat zondag 14 april de kindermiddag in het Bijbels Museum. Er zullen joodse, christelijke, islamistische liedjes, gedichtjes en verhalen verteld en gezongen worden. Daarna krijg je een rondleiding over de tentoonstelling 'Op naar Jeruzalem, tweeduizend jaar gaan naar de heilige stad' en daarna mag je proberen zelf een bijbels muziekinstrument te maken. Zondag 14 april van 14u30-16u voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar in het Bijbels Museum, Herengracht 366, Amsterdam. Naast de toegangsprijs voor het museum zijn er aan de middag geen verdere kosten verbonden. Inl 020-6242436. Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker