Foto

Foto: FREETOWN - Evacuées uit de Liberiaanse hoofdstad, Monrovia, komen aan in Freetown, de hoofdstad van buurland Sierra Leone. Volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in Monrovia zijn inmiddels ruim driehonderd buitenlanders, onder wie ook niet-Amerikanen, door legerhelikopters van de VS geëvacueerd. De Libanese minister van Emigratie heeft vanmorgen gezegd dat aanhangers van de Liberiaanse krijgsheer Roosevelt Johnson 28 Libanese gijzelaars hebben vrijgelaten. Maandag meldden bronnen bij de Verenigde Naties dat de aanhangers van Johnson in totaal 600 mensen (onder wie een zestigtal buitenlanders) hadden gegijzeld. Gisteren al werd een aantal gegijzelde soldaten van de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG vrijgelaten. In Monrovia was gisteren nog sporadisch geweervuur te horen, ondanks het bestand dat de strijdende partijen dinsdagavond sloten. In de stad zouden plunderingen plaatshebben. Johnson zei gisteren in een vraaggesprek op de Britse radiozender BBC dat hij niet van plan is zich over te geven. Wel zou Johnson bereid zijn om samen te werken met ECOMOG. Eerder hadden bronnen bij ECOMOG gemeld dat Johnson bij de onderhandelingen over een bestand wel had toegezegd zich over te geven. Een mislukte poging om Johnson, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd wegens een vechtpartij bij zijn huis, te arresteren was de aanleiding tot gevechten van de laatste dagen in Monrovia. Johnson, tot voor kort leider van de ULIMO-J-factie, verzet zich tegen zijn arrestatie omdat hij bang is geen eerlijk proces te krijgen. Volgens hem is zijn rivaal Charles Taylor, minister in de interim-regering, er op uit hem uit te schakelen. (Foto AP)