Dollar steunt herstel beurs na zwakke opening

AMSTERDAM, 11 APRIL. Op een slappe Amsterdamse effectenbeurs kon alleen het aandeel Océ van der Grinten vanmorgen imponeren. Na een zwak begin herstelde de AEX-index van belangrijkste aandelen enigszins.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur noteerde de AEX-index 0,61 punten winst op 545,41 punten. De beurs ondervond steun van de oplopende dollarkoers, de obligaties waren over het algemeen iets lager.

Marktpartijen waren over het algemeen niet ontevreden over de ontwikkelingen op het Damrak. De beurs van New York, belangrijk referentiepunt voor Amsterdam, noteert al drie dagen achtereen forse verliezen. “dit is nog alleszins acceptabel”, meent een handelaar.

De winststijging met 15 procent en aandelensplitsing van Fortis werd vanmorgen zonder veel enthousiasme ontvangen. Het aandeel Fortis Amev was kort na het middaguur onveranderd op 119,10 gulden.

Océ van der Grinten realiseerde een winst van enkele guldens. ABN Amro Hoare Govett maakte vanmorgen bekend dat de inschrijving op aandelen Océ vervroegd gesloten zal worden.

Het concern heeft 2,3 miljoen nieuwe aandelen uit ter financiering van de overname van de printerdivisie van Siemens Nixdorf. Tegen de marktontwikkeling in realiseerde Océ vanmorgen een koerswinst van 3,20 gulden op precies 162,70 gulden.

De Internationals stonden de gehele morgen onder druk. Unilever noteerde een verlies van 20 cent op 225,80 gulden. Koninklijke Olie leverde 80 cent in op 245,10 gulden. Philips, dat de gehele ochtend lager noteerde, wist het verlies omstreeks het middaguur om te buigen tot een winst van twee kwartjes op 59,20 gulden. Dochter Polygram realiseerde een koerswinst van 30 cent op 104,30 gulden.

Er waren behalve Océ van der Grinten nog enkele hoofdfondsen die al kort voor het middaguur een winst hadden gerealiseerd, maar die bleef beperkt. Het aandeel Getronics boekte een winst van 70 cent op 119,90 gulden.

DSM realiseerde een stijging van eén dubbeltje op 158,80 gulden. De koers van Wolters Kluwer steeg met twee kwartjes tot 188,50 gulden en Heineken profiteerde van de hogere dollar met een stijging van 1,20 gulden naar 370,60.

Onder de banken en verzekeraars noteerde ABN Amro 40 cent lager op 83,50 gulden. ING moest drie dubbeltjes prijsgeven op 120,80 en Aegon leverde twee kwartjes op 81,80.

Op de Europese valutamarkten realiseerde de dollar vanmorgen opnieuw een stevige winst. De Amerikaanse munt noteerde omstreeks het middaguur 1,6777 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6730 gisteren.

De hoop op een Duitse renteverlaging en de vrees voor renteverhoging in de Verenigde Staten nu de economische groei daar lijkt te stabiliseren stuwt de dollar opwaarts. NEW YORK Op de Amerikaanse effectenbeurs kelderde de Dow Jones gisteren door de grens van 5500 punten.

De toonaangevende index voor de Amerikaanse beurs moest voor de derde achtereenvolgende dag omlaag, ditmaal met 74,43 punten tot 5485,98. TOKIO De opeenvolgende koersdalingen van Wall Street zetten de beurs van Tokio onder druk. De omzet was met ruim 700 miljoen stukken aanzienlijk. De Nikkei-index van 225 belangrijkste fondsen verloor 97,27 punten op 21.694,43.