Bestuur CTSV aan banden gelegd na schorsing directeur

DEN HAAG, 11 APRIL. Staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken) is “zeer ongelukkig” met het recente optreden van het bestuur van het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) en heeft het demissionair bestuur op het matje geroepen en de bevoegdheden aan banden gelegd.

Vorige week vrijdag besloot het bestuur, dat in feite al ontslagen is, plotseling een van de directeuren te schorsen, waarna een andere directeur zelf op staande voet ontslag nam. Linschoten liet gisteren aan de Tweede Kamer weten het bestuur inmiddels te hebben aangesproken op zijn onverwachte ingrijpen.

Het CTSV is belast met het toezicht op de uitvoering van de sociale verzekeringen (zoals de WAO en de WW). Dit zelfstandig bestuursorgaan verkeert in een crisis.

Fractievoorzitter Rosenmöller (GroenLinks) heeft de staatssecretaris gisteren naar de Tweede Kamer geroepen om uitleg te geven over de ontstane situatie. Binnen het CTSV is grote beroering ontstaan over het optreden van het demissionaire bestuur - de oud-politici D. van Leeuwen (VVD), G.J. van Otterloo (PvdA) en M. van Rooijen (CDA) - dat nog zulke vergaande besluiten neemt.

Linschoten verklaarde gisteren in de Kamer dat de schorsing van de directeur ook voor hem als een verrassing kwam. Gisterochtend zijn, zo verklaarde de staatssecretaris, afspraken gemaakt over wat het bestuur nog mag doen tot het aantreden van een interimbestuur. Linschoten wilde niet ingaan op de vraag of de schorsing al dan niet terecht was. Wel liet hij zich in de wandelgangen ontvallen dat hij niet uitsluit dat de schorsing terecht was. “Als ook maar de helft waar is van wat hij volgens het bestuur heeft gedaan, en het was een van mijn ambtenaren geweest, dan had ik hem op staande voet ontslagen.”, zo citeert het ANP Linschoten.

Gisteren werd zowel vanuit het personeel van het toezichtorgaan als vanuit de Tweede Kamer grote druk op Linschoten uitgeoefend om haast te maken met de aanstelling van een interim-bestuur, dat zich dan ook kan buigen over de zaak van de geschorste directeur. Een andere directeur, Czyzewski, meldde zich eerder ziek en kreeg medio februari door het bestuur ontslag aangezegd. Op dit moment is nog maar één directeur in functie.

Voorzitter Visser van de ondernemingsraad van het CTSV verklaarde vanochtend dat eerder aangekondigde acties van het personeel tegen het bestuur van de baan zijn. “Linschoten heeft het bestuur in zekere zin onder curatele is gesteld”, aldus Visser. “Het bestuur mag geen onomkeerbare beslissingen meer nemen.” Het CTSV-personeel pleitte eerder voor een onmiddellijke schorsing van het zittende bestuur.

Pagina 2: Enquête blijft mogelijk

Voor een schorsing voelt Linschoten niets, zo liet hij in de Kamer weten. Hij beloofde dat de aanstelling van een interim-bestuur nu echt een zaak van dagen was.

Het Tweede-Kamerlid Van Zijl (PvdA) zal waarschijnlijk het parlementair onderzoek naar het CTSV leiden. Van Zijl noemde zijn kandidatuur “een serieus te nemen gerucht”. Maar ook het CDA claimt het voorzitterschap. Het CDA vindt dat het aan de beurt is dit onderzoek te leiden, nadat andere partijen recent diverse parlementaire onderzoekscommissies hebben voorgezeten. Als voorzitter van de parlementaire commissie schuift de fractie oud-minister Bukman (Landbouw) naar voren. Vanmiddag buigen de fracties zich over de kwestie.

D66 en PvdA houden er rekening mee dat het onderzoek zal uitgroeien tot een parlementaire enquête. Ondervraagden kunnen dan onder ede worden gehoord. In dat geval maakt de PvdA'er Van Zijl plaats voor een nieuwe voorzitter uit de D66-fractie, want D66 is aan de beurt om een voorzitter te leveren voor een parlementaire enquête.

In de CDA-fractie wordt gemord dat de coalitiepartijen niet willen dat een oppositiepartij het onderzoek naar de voor VVD-staatssecretaris Linschoten politiek gevoelige CTSV-affaire gaat leiden. Toch zeggen de christen-democraten de kwestie niet al te hoog te zullen opspelen.