Zwitserse banken in gesprek over een fusie

ROTTERDAM, 10 APRIL. De twee grootste Zwitserse banken, de Union Bank of Switzerland en de Credit Suisse Holding, gaan deze week over een fusie praten. Dat heeft Credit Suisse (CS Holding) gisteravond bevestigd.

Als het tot een fusie komt, zou de nieuwe combinatie met een balanstotaal van 678 miljard dollar (bijna 1200 miljard gulden) een van de grootste banken ter wereld worden.

Het voorstel voor een gesprek over een fusie is vorige week gedaan door bestuursvoorzitter R. Gut van Credit Suisse Holding die zijn tegenvoeter N. Senn van Union Bank in een telefoongesprek de suggestie aan de hand deed. Het bestuur en de commissarissen van Union Bank zullen zich na het gesprek beraden op de voorstellen.

Het nieuws lekte giseren uit via de Zwitserse krant Tages-Anzeiger en werd in grote lijnen door de twee banken bevestigd.

Financiële analisten tasten nog in het duister over de preciese vorm van een mogelijk samengaan. Wordt het een totale fusie, zo vragen zij zich af, of bundelen de banken hun activiteiten slechts op deelterreinen. Het is ook de vraag of de Zwitserse overheid akkoord gaat met een fusie, omdat de combinatie een dominante positie op de thuismarkt zou krijgen.

Credit Suisse Holding is de moedermaatschappij van de gelijknamige bank en van de grote internationale zakenbank Credit Suisse First Boston, maar ook van het industriële bedrijf Elektrowatt. Bij CS Holding werken 53.000 mensen, die vorig jaar een netto winst boekten van, omgerekend, ruim 2 miljard gulden. Union Bank (29.000 werknemers, bijna 2,4 miljard gulden netto winst) heeft de laatste jaren een stevige positie als zakenbank in Londen opgebouwd.

De twee zijn samen een van de grootste partijen in internationaal vermogensbeheer voor rijke particulieren en professionele beleggers, zoals verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen. Vorig jaar kocht hun grootste concurrent, Swiss Bank, de Britse zakenbank Warburg die een sterke positie heeft op de Europese financiële markten.

Credit Suisse Holding ontkent dat zij zich achter de oppositie schaart die de strijdvaardige belegger M. Ebner en diens beleggingsmaatschappij BK Vision voert tegen Union Bank. Ebner, die al meer dan een jaar in de clinch ligt met het bestuur van Union Bank, heeft aangekondigd op de aandeelhoudersvergadering van 16 april tegen benoemingen in de raad van commissarissen te stemmen.