President Slowakije weigert wet te tekenen

BRATISLAVA, 10 APRIL. President Michal Kovác van Slowakije heeft gisteren geweigerd controversiële amendementen op de strafwet - de zogenoemde Wet op de Republiek - te ondertekenen. Hij heeft de amendementen naar het parlement teruggestuurd.

Volgens Kovác moet het parlement zich nog eens over de wet buigen, omdat delen van de amendementen volgens hem “ondemocratisch” zijn en neerkomen op “schendingen van de principes van vrijheid van meningsuiting, vrijheid van informatie en vrijheid van vereniging”.

De presidentiële weigering betekent dat het parlement nogmaals over de omstreden amendementen moet stemmen. Als het de Wet op de Republiek opnieuw goedkeurt, kan Kovác niet volharden in zijn weigering en moet hij de aanpassingen van de strafwet ondertekenen. De oppositie in het parlement heeft echter aangekondigd het Constitutionele Hof te vragen zich over de amendementen uit te spreken. Volgens de oppositiepartijen is de kans groot dat het Hof de amendementen voorgoed zal torpederen. “Deze wet overleeft de zomer niet”, aldus een van hun woordvoerders gisteren.

De Wet op de Republiek bepaalt onder andere dat bijeenkomsten waarbij vraagtekens worden gezet bij de constitutionele orde, de territoriale integriteit of het defensievermogen van Slowakije illegaal en de organisatoren van zulke bijeenkomsten strafbaar zijn. Strafbaar is ook iedereen die “valse informatie” over het land verspreidt.

De wetsamendementen zijn zeer vaag geformuleerd. De oppositie, de vakbonden en de kerk hebben geprotesteerd tegen de amendementen, omdat ze door die vage formulering kunnen worden misbruikt voor de vervolging van legitieme critici van de regering. Ook internationaal is veel kritiek geuit, door organisaties die zich bezighouden met de rechten van de mens, maar ook door de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten. Daarbij is gezegd dat wetten als de Republiekswet Slowakijes toetreding tot de EU in gevaar kunnen brengen en niet voldoen aan de democratische principes waarvoor Slowakije zegt te hebben gekozen. In een scherpe reactie zei minister van Buitenlandse Zaken Juraj Schenk vorige week dat de critici de amendementen niet goed hebben gelezen en overhaast oordelen. (Reuter, AP)