Leider China in Frankrijk voor handel

PARIJS, 10 APRIL. De Chinese premier Li Peng is gisteren begonnen aan een driedaags bezoek aan Frankrijk. De Franse regering hoopt dat het bezoek zal leiden tot lucratieve contracten, onder andere voor de levering van vliegtuigen, maar vreest tevens dat protesten tegen de schending van mensenrechten de commerciële belangen in gevaar zullen brengen.

Ruim dertig organisaties die zich inzetten voor mensenrechten hebben aangekondigd vandaag in een demonstratieve optocht tegen het bezoek van Li Peng te zullen protesteren. De Franse autoriteiten hebben diverse maatregelen genomen om de demonstranten de wind uit de zeilen te nemen.

Een aantal Franse diplomaten met Azië-ervaring hebben, op basis van anonimiteit, hun ongenoegen over het bezoek van Li Peng kenbaar gemaakt in een artikel in Le Monde. Li wordt daarin veroordeeld voor zijn rol in het neerslaan van de democratische beweging in China in 1989; de eigen regering verwijten de diplomaten blind te zijn voor de politieke realiteit in China. “Zijn onze leiders zich ervan bewust dat ze hun [eer] offeren. En ook de onze?”

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hervé de Charette, zei dat de gesprekken vooral over handel zullen gaan. China zou volgens bronnen in de vliegtuigindustrie 30 Airbus-toestellen willen bestellen. China zou zo de de dominante positie van het Amerikaanse Boeing op de Chinese markt willen breken. Op Li's programma staat onder andere een bezoek aan het hoofdkantoor van Airbus in Toulouse. (AFP, Reuter)