Krijgsheer Liberia stemt met bestand in

MONROVIA / WASHINGTON, 10 APRIL. De strijdende partijen in Monrovia, de hoofdstad van de Westafrikaanse staat Liberia, zijn gisteravond een bestand overeengekomen. De Verenigde Staten hebben een begin gemaakt met de evacuatie van Amerikaanse burgers uit Monrovia en gaan daarmee door, ondanks het bestand. Volgens enkele bronnen in Monrovia hebben de aanhangers van de krijgsheer Johnson vanmorgen enkele van hun ongeveer 600 gijzelaars vrijgelaten.

Het bestand werd vanmorgen bekendgemaakt door de Nigeriaanse generaal John Inienger, de opperbevelhebber van de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG in Liberia, in een interview met de BBC. Als onderdeel van het akkoord zou krijgsheer Roosevelt Johnson hebben beloofd zich over te geven aan de vredesmacht of aan UNOMIL, de waarnemersmissie van de Verenigde Naties in Liberia.

De gevechten in Monrovia braken zaterdag uit toen vertegenwoordigers van de Liberiaanse interimregering, die is samengesteld uit de diverse milities in het land, een poging ondernamen om Johnson te arresteren. De krijgsheer wordt beschuldigd van moord en is bang dat hij, als hij zich overgeeft aan de interimregering, geen eerlijk proces krijgt. Johnson was tot voor kort hoofd van de ULIMO-J-factie, maar werd door een rivaal afgezet.

Een eerste groep van 24 geëvacueerde Amerikanen kwam gisteravond per helikopter aan in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone dat aan Liberia grenst. Een woordvoerder van de Amerikaanse marine zei in Freetown dat vijf helikopters op en neer blijven vliegen tussen Monrovia en Freetown totdat alle Amerikanen zijn geëvacueerd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie maakte gisteren bekend dat zich naar schatting 470 Amerikanen in Liberia bevinden. Van hen zouden er 110 hun toevlucht hebben gezocht in de Amerikaanse ambassade in Monrovia. In dat complex bevinden zich daarnaast ook 210 andere niet-Liberiaanse buitenlanders. In een appartementencomplex bij de ambassade verblijven ten minste 15.000 Liberianen.

Over de gijzelaars die aanhangers van Johnson hadden gemaakt zei de afgezant van de Verenigde Naties in Liberia, Anthony B. Nyakyi, dat de strijders een aantal als 'menselijk schild' gebruiken rond de kazerne waar ze zich hebben verschanst. Daarmee willen ze een bestorming van de kazerne door aanhangers van de interimregering voorkomen. ECOMOG maakte vanmorgen bekend dat soldaten van de vredesmacht een kordon rond de kazerne gaan vormen om de strijdende partijen uit elkaar te houden. (AFP, AP, Reuter)