Iran zet Turkse diplomaten vast wegens spionage

TEHERAN/ ANKARA, 10 APRIL. De Iraanse autoriteiten hebben vier Turkse diplomaten opgepakt op beschuldiging van spionage, zo is in Teheran meegedeeld.

In Turkije wordt de zaak in verband gebracht met de arrestatie van een Turkse moslim-extremist wegens moord op een Turkse journalist. Ankara wilde naar aanleiding daarvan Teheran vragen vier Iraanse diplomaten terug te roepen. Na de arrestatie in Iran heeft Turkije vanochtend publiekelijk de terugroeping van de vier geëist. Tegelijk heeft het ontkend dat de vier Turkse diplomaten bij spionage waren betrokken. “Onze diplomaten zijn onterecht beschuldigd”, aldus het ministerie van buitenlandse zaken in Ankara.

Volgens het officiële Iraanse persbureau IRNA leidden de vier Turkse diplomaten een spionagenetwerk dat “samenzwoer tegen Iran en van plan was zich te mengen in Irans interne aangelegenheden”. IRNA, dat een hoge functionaris van de Iraanse veiligheidsdienst citeerde, repte van “onwettige operaties en sabotagedaden”. De vier, onder wie een politieke attaché op de Turkse ambassade in Teheran, hebben bekend, aldus IRNA. Bovendien zouden er belastende documenten zijn gevonden.

De plaatsvervangend secretaris-generaal van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ali Taygun, is juist in Teheran in verband met de Turkse aantijgingen dat Iraanse diplomaten in de afgelopen jaren betrokken waren bij aanslagen in Turkije. Een van de slachtoffers daarvan was zes jaar geleden de pro-seculiere journalist Çetin Emeç van de populaire krant Hürriyet. In verband met diens dood werd enkele weken geleden in Istanbul de leider van een islamitische terreurorganisatie gearresteerd, die verklaarde in opdracht te hebben gewerkt van Iraanse diplomaten in Turkije.

Ankara had gehoopt de terugtrekking van vier van deze diplomaten die nog in Turkije waren, in rustig diplomatiek overleg met Teheran te kunnen regelen. Volgens de Hürriyet verkeerde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken na de Iraanse beschuldiging in een lichte staat van paniek.

Taygun werd in Teheran tevens de les gelezen over een militair akkoord dat Turkije met Israel zou hebben gesloten, op basis waarvan Israelische militaire vliegtuigen gebruik mochten maken van het Turkse luchtruim en van Turkse militaire bases. Deze zaak kwam vorige week in het nieuws, waarop woedende kritiek van Arabische landen en Iran en een Turkse ontkenning volgden. De Iraanse vice-president Hassan Habibi onderstreepte gisteren tegenover Taygun nog eens dat de aanwezigheid van “vijanden van de islamitische wereld” in de regio “onaanvaardbaar” is voor Iran. “Als dit akkoord wordt bewaarheid, haalt Turkije niet alleen de toorn van de islamitische wereld over zich heen, maar gaat het ook de gevoelens van de islamitische natie kwetsen”, aldus Habibi. (Reuter, AFP, AP)