IMF spreekt met Kiev

WASHINGTON/KIEV, 10 APRIl. Een missie van het Internationale Monetaire Fonds (IMF) heeft gisteren in Kiev een gesprek met Oekraïnse autoriteiten gehad over een nieuwe standby-lening. Oekraïne zou de komende week vierde tranche van 100 miljoen dollar van de vorige standby-lening van 1,5 miljard dollar ontvangen, maar het geld werd door het IMF niet vrijgegeven. De Financial Times meldde dat het IMF de lening annuleerde, omdat Kiev de doelstelling voor het begrotingstekort heeft overschreden en een te groot tekort in de plannen heeft opgenomen.

Een IMF-woordvoerder zei dat de standby-lening van 1,5 miljard dollar afgelopen zaterdag afliep en dat het te laat is de lening te verlengen. Daarom wordt onderhandeld over een nieuwe lening waarbij gebruik wordt gemaakt van de nog onbenutte gelden van de vorige lening. Het IMF had al 800 miljoen dollar uitgekeerd en bovendien in maart besloten de lening met 200 miljoen dollar te vergroten.

Volgens de IMF-woordvoerder gaan de besprekingen in Kiev vooral over het overheidsbudget. Volgens de Financial Times was het budget in het eerste trimester met 57 miljoen dollar overschreden, dat is 1 procent van het bruto binnenlands produkt. (AFP, AP)