Foto

Foto: Het Van Gogh Museum heeft onlangs een tekening van Vincent van Gogh ontdekt. Het blad, dat uit de vroege jaren 1880-1883 dateert en als titel 'Landschap met vrouw met kind heeft' gekregen, laat een winderig landschap zien met een vrouw en kind op een landweg. Een Duitse verzamelaar die anoniem wil blijven, bood het onlangs ter expertise aan het museum aan. Tot 9 mei is de vondst in het prentenkabinet van hetzelfde museum tentoongesteld.

Tot nu toe zijn drie van dergelijke tekeningen op bruinig-roze papier bekend. Ze laten twee landschappen en een figuurtekening zien. De recent ontdekte penseeltekening, plaatselijk opgewerkt met pen in inkt, stelt een typisch Hollands landschap voor. Op basis van zowel voorstelling als techniek en papiersoort is het blad aan Van Gogh toegeschreven.