Fokker Space levert onderdelen Ariane 5

LEIDEN, 10 APRIL. Fokker Space in Leiden, voor 50 procent in handen van het failliete Fokker, gaat belangrijke onderdelen leveren voor de nieuwe Europese raket Ariane 5. De Franse hoofdaannemer Aérospatiale Espace et Défense heeft de onderneming opdracht gegeven voor levering van veertien motorframes.

De order heeft een waarde van enkele tientallen miljoenen guldens. Een woordvoerster spreekt van “een belangrijke opdracht, waarvan andere Nederlandse bedrijven meeprofiteren”. Naast de motorframes levert Fokker Space ook het parachutesysteem voor het bergen van de hulpraketten, dat in samenwerking met de Russen is ontwikkeld. De Ariane 5 moet een goedkopere lancering van zwaardere satelietten mogelijk maken. De nieuwe raket zal ongeveer 20 procent goedkoper zijn dan de huidige, kleinere Ariane 4.

De Ariane 4 is al vijftien jaar het paradepaardje van de Europese ruimtevaart. Fokker Space levert tussentrappen en motorframes voor deze raket. Op 11 april levert het bedrijf het honderste Ariane-4-motorframe af.

Fokker Space, in essentie een ingenieursbureau, heeft 450 werknemers en is goed voor een jaarlijkse omzet van ongeveer 200 miljoen gulden.

Eigenaren zijn Fokker en UCN, die beide de helft van de aandelen bezitten. Daags voor Kerstmis deed Fokker de helft van zijn aandelen in de vroegere werkmaatschappij Fokker Space & Systems (FSS) over aan UCN/Urenco, de uraniumverrijkingsfabriek in Almelo. Fokker Space werd een structuurvennootschap waarin de bevoegdheden van de aandeelhouders grotendeels zijn doorgeschoven naar drie commissarissen van wie er maar één van Fokker komt. (ANP)