Banken: band euro en rest

BRUSSEL, 10 APRIL. De grote Europese banken vinden dat er een nieuw wisselkoersmechanisme moet komen dat de gemeenschappelijke munteenheid euro koppelt aan de valuta van landen die niet aan de nieuwe munt deel zullen nemen.

Dat schrijft de Fédération Bancaire de l'Union Européenne (FBE) in een brief aan de Italiaanse premier Lamberto Dini, in diens hoedanigheid van voorzitter van de Europese Unie. Bij de FBE zijn 2900 banken aangesloten in de vijftien EU-lidstaten plus Zwitserland, Noorwegen en IJsland. Nieuwe afspraken over wisselkoersen kunnen voorkomen dat landen die in 1999 niet voldoen aan de criteria voor deelneming aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) hun valuta gaan devalueren. Een devaluatie zou nieuwe investeringen kunnen aantrekken. Daarnaast zorgt een koersverlaging er echter voor dat de niet-deelnemers verder verwijderd raken van kwalificatie voor de euro in een latere fase. Een nieuw wisselkoersmechanisme moet ook voorkomen dat speculanten de koers van de zwakke munten drukken. (ANP)