Atlanta honderd dagen voor Spelen nog in de steigers

ATLANTA, 10 APRIL. Over 100 dagen beginnen in de Amerikaanse stad Atlanta de 26ste Olympische Spelen, maar in de gaststad zijn nog honderden hotelkamers beschikbaar voor juli en augustus. Sommige hotels zijn al begonnen hun tarieven te verlagen. De grote vliegmaatschappijen vrezen dat ze op te veel passagiers richting Atlanta hebben gerekend, dus de ticketprijzen dalen ook.

Het polobad is nu nog een zandkuil vol regenwater, in het centrum van de stad liggen gapende bouwputten, maar de organisatoren bezweren dat alles op tijd in gereedheid zal zijn voor de twee miljoen bezoekers en tienduizend atleten.

In de eindsprint naar de Spelen lijkt de belangstelling minder groot dan waarop was gerekend. Een serie herdenkingsmunten ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de moderne Olympische Spelen heeft te kampen met tegenvallende verkopen. Het verlies beloopt nu al 2,3 miljoen dollar. Ook het straatstenenproject in het centrum van Atlanta - een steen met je naam erop voor 35 dollar - heeft minder opgebracht dan gedacht. Van de honderd miljoen dollar aan stenen is pas de helft verkocht.

ACOG (Atlanta Committee for the Olympic Games) houdt echter vol dat het quitte zal draaien. Het heeft plechtig beloofd dat het geen belastinggeld zal gebruiken en presenteert zich als een particuliere organisatie. Jeffrey Rosensweig, econoom aan Emory University, is een van de weinigen die hardop durven te zeggen dat de Olympische Spelen mogelijk op verlies zullen uitkomen. “Misschien wordt het verlies enkele tientallen miljoenen dollars”, zegt Rosensweig, die vier jaar geleden Barcelona bezocht om de kunst af te kijken. “En wat dan nog? Een betere promotie van Atlanta is niet denkbaar.”

De stad Atlanta is al geheel in de ban van de Spelen. Het vliegveld staat in de steigers, de metro ('MARTA') wordt uitgebreid en in het centrum zwaaien hijskranen hun armen door de lucht. Hoewel de voltooiing van alle bouwwerkene nog ver weg lijkt, blijft de ACOG optimistisch. Wanneer op 19 juli 's avonds de openingsceremonie begint, is alles klaar. Hier en daar zijn de bouwers zelfs twee weken voor op het schema. Dat levert weer een ander probleem op, want daardoor stijgen de onderhoudskosten.

Het deel van het centrum dat de Olympische Ring heet herbergt de meeste locaties. Het is tweeëneenhalve kilometer in doorsnee. Daar zullen over honderd dagen ongeveer vijftienduizend sporters en begeleiders plus ongeveer eenzelfde aantal mediavertegenwoordigers rondlopen.

Pag.13: Olympisch bad nog een zandkuil

Het Olympisch Stadion in Atlanta, geheel nieuw gebouwd voor de spelen, staat aan de rand van de ring. Maar veel sporthallen bevinden zich in het centrum, in een gebied dat het Olympisch Centrum heet. De baden waar waterpolo, synchroonzwemmen en wedstrijdzwemmen worden gehouden, liggen op de campus van Georgia Tech, een van de twee universiteiten die gloednieuwe gebouwen en faciliteiten aan de spelen overhouden. Het waterpolobad is nu nog een zandkuil vol regenwater maar over zes weken ligt er een glimmend betegeld bad met vers water, zo verzekert de organisatie.

Het Olympisch dorp is centraal gelegen op de campus van Georgia Tech. De beveiliging is er zo streng dat geheim gehouden wordt waar de verschillende landen hun onderkomen hebben. In het dorp delen de Nederlanders en de Belgen naar verluidt een zeer gunstig gelegen gebouw. Door in een vroeg stadium een voorkeur bekend te maken konden Herman Vonhof, attaché van het Nederlands Olympisch Comite (NOC), en zijn Belgische collega in Atlanta iets regelen.

Wie van de zomer in Atlanta ergens heen moet, mag er ruim de tijd voor uittrekken. Behalve pasjescontroles op elke straathoek is de temperatuur eind juli gemiddeld 31 graden celsius en de luchtvochtigheidsgraad is hoog. Vorig jaar liep de temperatuur begin augustus op naar de veertig graden. De hittegolf van vorig jaar was een uitzondering, zegt de ACOG.

Ook voor vervoer is tijdens de Spelen extra tijd nodig. De wegen naar het centrum zijn nu al iedere dag verstopt, zodat een rigoureus vervoersplan is opgezet. Wie dagelijks naar zijn werk moet in het centrum wordt aangemoedigd tijdens de zeventien dagen van de Spelen thuis te blijven, te telecommuten, vakantie te nemen of een tropenrooster aan te houden. Voor alle bezoekers en werkers die toch in het centrum moeten zijn, zijn tweeduizend tourbussen en drieduizend busjes gereserveerd.

Op 19de juli moet 's avonds de openingsceremonie plaatsvinden, de sportevenementen beginnen de volgende dag en op 4 augustus is de sluiting. De grootste Olympische Spelen tot nu toe zullen 5,1 miljard dollar omzet hebben en de kosten voor de organiserende ACOG bedragen 1,7 miljard dollar. Een deel daarvan komt terug van de uitzendrechten die een derde van de inkomsten uitmaken. De rest komt vooral van kaartverkoop (400 miljoen dollar), souvenirs en andere merchandise (180 miljoen) en sponsors (400 miljoen dollar). Er zijn partners, wereldwijde sponsors en olympische sponsors. In de eerste categorie zitten bijvoorbeeld Sara Lee en McDonald's, in de tweede Coca Cola en Visa, en in de derde groep vinden we onder meer Randstad en General Motors. De ACOG koestert zijn sponsors en schept over ze op. Atlanta moet een sportief maar commercieel festijn worden. Een woordvoerder van de ACOG legt uit dat een McDonald's-restaurant in het Olympisch dorp tijdens de spelen aan alle dieetverzoeken van deelnemers zal kunnen voldoen. Op de vraag of het betekent dat de fastfoodketen dus ook volkorenbrood zal verkopen moet een woordvoerder het antwoord schuldig blijven.

    • Lucas Ligtenberg