Winstgroei Achmea: herstel schadesector

AMSTERDAM, 9 APRIL. Verzekeraar en bankinstelling Achmea, ontstaan uit de fusie tussen Avéro Centraal Beheer en Zilveren Kruis, heeft vorig jaar zijn winst met 18,3 procent zien stijgen tot 471 miljoen gulden. Vooral het herstel binnen het schadebedrijf droeg bij aan de winstverbetering.

Voor dit jaar rekent de onderneming op een verdere positieve ontwikkeling van de omzet, waarbij het resultaat opnieuw kan toenemen. Die verbetering moet vooral komen uit nieuwe produkten, zoals flexibele pensioenregelingen in aanvulling op de sociale zekerheid. De groei van de pensioen- en levensverzekeringsbedrijven blijft volgens de groep beperkt in verband met de loonmatiging.

De aandelen van Achmea zijn niet aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerd. Achmea is een coöperatie. De groep is na ING, ABN Amro, Rabobank en Fortis het vijfde financiële conglomeraat van Nederland.

In 1995 steeg de omzet (premie-inkomen plus beleggingsresultaat) van 11,4 miljard gulden naar 12,6 miljard. Het premie-inkomen alleen verbeterde van 8,9 miljard gulden naar 9,5 miljard.

De winstgroei kwam voor het overgrote deel van het herstel van het schadebedrijf. Het resultaat binnen deze sector werd positief beïnvloed door het op andere leest schoeien van verzekeringen voor gemeentelijke en medische aansprakelijkheid. Ook premie-aanpassingen, preventie, vermindering van diefstal van auto's en minder schades verbeterden het resultaat.

Het netto resultaat van de levens- en pensioenverzekeringsbedrijven nam inclusief koopsommen toe met 13,3 procent tot 268 miljoen gulden. De winst van de zorgverzekeringsbedrijven daalde als gevolg van lagere vereveningsbijdragen van de ziekenfondsen.

De bancaire diensten, inmiddels geconcentreerd in Staal Bankiers, zagen de winst na belastingen stijgen met 64 procent tot 43 miljoen gulden.

Achmea heeft vorig jaar als grootaandeelhouder eerst haar belang in Staal Bankiers verhoogd, de overige aandelen van de beurs gehaald en resterende beleggers in dit fonds uitgekocht. (ANP)