Spangen viert dubbelslag rood-wit

ROTTERDAM, 9 APRIL. Rood-Wit is onze glorie, Rood-Wit zit ons in 't bloed, Bij neêrlaag of victorie, Bij voor- of tegenspoed, Rood-Wit gaat nooit verloren, En jaren nog hierna, Zullen wij laten horen: S.P.A.R.T.A

Er werd op de avond van de eerste paasdag al lang niet meer gevoetbald op Spangen, maar toch klonken er nog voortdurend flarden van het clublied uit het stadion. Het was voor Sparta (van 1888) dan ook één van de mooiste dagen uit de lange historie. Feyenoord, de grote stadgenoot, werd in het bekertoernooi na verlenging verslagen (1-0) en dat betekende een dubbelslag. Sparta bereikte voor het eerst sinds 1971 de finale van het KNVB-bekertoernooi én Sparta mag zich na de eerdere 3-2 zege op Feyenoord in de competitie officieus kampioen van Rotterdam noemen.

Dat zorgde voor ongekende taferelen op het doorgaans zo stille Spangen. Het winnende elftal keerde na afloop vanuit de kleedkamer terug op het veld om het feest met de toeschouwers te vieren. De mensen hingen in de hekken en stonden op de banken. “Ik ben kapot”, sprak de winnende trainer Henk ten Cate. “Het lijkt wel of ik zelf heb meegevoetbald.” Er werd een alcoholvrij biertje voor hem neergezet. “Kom nou, ik ga dat bocht nu niet drinken. Haal maar een echt kratje!”

Het was razend spannend geweest. Sparta verdiende de bekeroverwinning, want Feyenoord leverde met slap en slordig spel een uur lang een wanprestatie. De thuisclub benutte de mogelijkheden echter niet, mede omdat ex-Spartaan De Goey een aantal uitstekende reddingen verrichtte in het Feyenoord-doel. De gasten kwamen in de slotfase beter in hun spel en Sparta, dat spelmaker Jalink geblesseerd zag uitvallen, leek zijn kansen te hebben verspeeld.

Ten Cate gaf toe dat hij aan de goede afloop had getwijfeld toen hij in de pauze tussen reguliere speeltijd en verlenging in de ogen van zijn spelers had gekeken. “Ik was bang dat er een paar jongens flink doorheen zaten. Steeds als Feyenoord in balbezit was, keek ik maar naar boven.” Hij zag echter wel dat Dennis de Nooijer in de 110de minuut Sparta de finale inschoot. Door het systeem met de sudden death was de wedstrijd na die goal meteen ten einde. “Ik ben positief verrast”, was de reactie van de trainer.

Sparta deed dit seizoen veelvuldig van zich spreken. Voorheen moest de club noodgedwongen zijn beste spelers verkopen om te overleven en was al het werk voor niets gedaan. Ook deze keer dreigde een leegloop, maar sponsors maakten mogelijk dat onder anderen de felbegeerde tweeling De Nooijer bij rood-wit blijft. En volgens Ten Cate is er zelfs geld om naar “echte versterkingen” uit te kijken en meer spelers een fulltime-contract aan te bieden. Alleen verdediger John Veldman zal naar Ajax vertrokken. Ten Cate heeft daar begrip voor. “Veldman is één van de beste verdedigers van Nederland. Hij is de volgende Spartaan die Oranje gaat halen. Misschien nemen ze hem straks al mee naar het EK.” Of aanvaller Fortes - in de belangstelling van PSV - blijft, is nog onzeker. “Ik hoop Carlos over de streep te trekken”, aldus Ten Cate.

Het bekersucces is daarbij een welkome steun. Ten Cate, vorig seizoen nog ontslagen bij Go Ahead Eagles, herinnerde er na het duel tegen Feyenoord nog even fijntjes aan dat Sparta voor dit seizoen nog een degradatiekandidaat werd genoemd. De 6-0 nederlaag in de eerste wedstrijd van de competitie tegen Willem II leek dat te bevestigen. “We zijn nooit in paniek geraakt”, blikte Ten Cate terug. “Ik moest vijf nieuwe spelers inpassen en dat kostte gewoon even tijd.”

Hij had afgelopen donderdag vanuit een dure business-seat in De Kuip zijn ogen goed de kost gegeven en zag Rapid Wien in de halve finale van het Europa-Cuptoernooi een grote fout maken. De Oostenrijkse ploeg liet zich terugdringen en Feyenoord kon zijn gang gaan. Het felle Sparta zette daarentegen juist druk op de stadgenoot die daarmee duidelijk problemen had. Ten Cate: “Ik pas me nooit aan. Op termijn zal aanvallend voetbal altijd winnen.” Sparta verdient ook meer publiek dan het nu trekt. De club heeft een trouwe aanhang van zo'n 3.000 man en in de tijden dat het echt goed gaat, komen daar misschien nog een paar duizend toeschouwers bij.

Ten Cate noemt Sparta een sleeping giant. “In Deventer, Zwolle of Leeuwarden zouden we elke week 15.000 toeschouwers trekken.” In Rotterdam ligt dat echter moeilijk. “Hier is Feyenoord een instituut. Als die club in Düsseldorf moet spelen, gaan er 15.000 mensen mee. Dat is uniek in Europa, in de hele wereld. Daar valt niet tegen op te boksen.”

De trainer, zelf een Amsterdammer, hoopt toch dat in Rotterdam wat meer voetbalfans voor Sparta in plaats van voor Feyenoord zullen kiezen. “Het is bij Sparta toch allemaal wat knusser”, maakte Ten Cate reclame. “Maar ons probleem is de wijk waarin we zitten. De toeschouwers voelen zich hier niet prettig. Ik hoorde laatst op tv dat Spangen de meest criminele wijk van Nederland is. Ik betrap me er zelf ook op dat ik altijd meteen kijk of er geen raampje van mijn auto is ingeslagen.”

Een verhuizing naar Capelle, zoals het bestuur voorstaat, is misschien de oplossing. Maar Henk ten Cate wilde eigenlijk helemaal nog niet vooruitkijken, zelfs niet naar morgen wanneer zijn ploeg in de competitie wederom tegen Feyenoord moet aantreden. De trainer wilde even genieten van het succes. Hij hoorde de fans buiten feestvieren. Voor één keer heerste er geen rust op Spangen. Rood-Wit gaat nooit verloren, En jaren nog hierna, Zullen wij laten horen: S.P.A.R.T.A

    • Hans Klippus