Schandalen vellen judobestuurders

NIEUWEGEIN, 9 APRIL. Het bestuur van de Judobond Nederland (JBN) is gisteren opgestapt. Het college onder voorzitterschap van Frans Hoogendijk trad af, omdat het niet de gewenste steun kreeg van de bondsraad, het uit vijftig mensen bestaande parlement van de JBN.

Negenveertig leden van de bondsraad waren bijeen voor de buitengewone vergadering die noodzakelijk was na de schandalen die de afgelopen maanden de vechtsport in haar greep hielden. Met het bestuur stapte ook het organisatiecomité op van de EK judo, dat in mei in Den Haag wordt gehouden. Voorzitter van dat comité, Rolf Gijssen, was tevens bestuurslid. De andere leden van het organisatiecomité toonden zich solidair. De conclusie dat de EK daardoor van de baan is, is echter voorbarig. Na de vergadering wierpen diverse mensen zich al op als nieuw bestuurslid.

Ex-directeur Jan Post is indirect verantwoordelijk voor het opstappen van het bestuur, want hij was het die in januari Hoogendijk beschuldigde van fraude. Post was door de JBN op non-actief gesteld, vanwege een vertrouwensbreuk. Tijdens de vergadering in Nieuwegein was Post aanvankelijk niet welkom, maar een stemming over zijn aanwezigheid viel met 38 voor en 11 tegen in zijn voordeel uit. Post stapte maandag als morele winnaar uit de strijd. Hij wilde zijn functie als directeur terug, kreeg dat zelfs bij de rechter niet voor elkaar, maar lijkt nu aan het langste eind te trekken. “Ik heb altijd gezegd dat ik geen geld hoef, ook geen 200.000 gulden. Ik wil weer aan de slag.”

Danny Ebbers (+95 kg) en Patrick Klas (-78 kg) zijn door hun respectievelijk eerste en tweede plaats op de Open NK in Den Bosch vrijwel zeker van een olympisch ticket. Beide judoka's waren al genomineerd, maar moeten na de EK in mei in Den Haag op de 'geschoonde' Europese ranglijst bij de beste negen voorkomen. Ook voor Mark Huizinga (-86 kg), die zondag in de tweede ronde verrassend werd uitgeschakeld door de Fin Haanpäa, lijken de Olympische Spelen dichterbij te zijn gekomen. Zijn directe concurrent Alex Smeets verloor namelijk al in de eerste ronde van de Georgiër Tsmindasjvili. Beide judoka's hadden een nominatie. Ook voor Huizinga geldt dat hij bij de beste negen van Europa moet eindigen. Ben Sonnemans (-95 kg), derde op de Open NK, is al zeker van deelname aan de Spelen. Bij de vrouwen hebben Tamara Meijer (-48 kg), Jenny Gal (-61 kg), Claudia Zwiers (-66 kg), Karin Kienhuis (-72 kg) en Angelique Seriese (+72 kg) zich al geplaatst voor Atlanta. Van hen voldeden Gal en Zwiers op de Open NK aan de verwachtingen. Zij wonnen goud. Seriese haalde brons, terwijl Meijer teleurstelde met de zevende plek. Kienhuis is vorige week aan de meniscus geholpen en deed niet mee. Alleen Jessica Gal kan zich nog bij de vijf voegen. Zij behaalde de tweede plaats in de klasse tot 56 kilogram. Gal is genomineerd, maar moet na de EK op de geschoonde Europese ranglijst bij de beste vijf staan.

Op het eerste oog was de Open NK judo in Den Bosch zaterdag en zondag niet veel anders dan de vorige edities. Zoals elk jaar zaten, meteen rechts van de ingang in de Maaspoort, Monique van der Lee, Rogier Smulders, Patrick Klas en Patrick van Loon op een gymnastiekbankje met elkaar te dollen. Wie beter keek, zag het verschil. Niet de vertrouwde gedaante van Peter Ooms cirkelde rond de judoka's, maar het onbekende gezicht van Jan Joosen. Na de bekendmaking, in februari, van Irene de Kok, Anita Staps en Van der Lee dat Ooms zich schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel misbruik en geestelijke intimidatie veranderde het leven voor alle leerlingen van de Tilburgse sportschoolhouder. Klas (20), Van Loon (22) en Smulders (20) waren met hem opgegroeid. Met Van der Lee trainden de afgelopen weken samen in een gymzaaltje in het Pius-oord in Tilburg. Van der Lee voelt zich prettig. “Door Peter werden we apart gehouden, we waren individuen. Nu wordt niet meteen gedacht als ik met Rogier samenloop, dat ik een verhouding met hem heb. De band tussen ons is hechter geworden.” (ANP)