PSV verliest na gelijkspel hoop op titel

EINDHOVEN, 9 APRIL. Louis van Gaal durfde gisteravond net als de meeste Ajacieden nog niet aan de prolongatie van de landstitel te denken. “We hebben het dit seizoen moeilijk in de uitwedstrijden en we moeten nog naar FC Groningen en De Graafschap”, was de technisch directeur voorzichtig. Bij PSV geloofde niemand meer dat Ajax in de resterende vier wedstrijden nog vijf punten verspeelt. Van trainer Advocaat (“Je moet reëel zijn”), tot sterspeler Luc Nilis (“Het is gedaan”). Het gelijkspel (1-1) werd ervaren als een morele nederlaag. De titel is opgegeven, het vizier staat nu gericht op de beker. Dat Ajax wekelijks spitsroeden loopt, wordt niet onderkend. Heeft dat met het aureool van de wereldkampioen te maken en werpt PSV niet te vroeg het hoofd in de schoot?

Van Gaal kreeg in het Philips-stadion wat hij vooraf van zijn spelers verlangde: karakter en wilskracht. Zo werd de gelukkige gelijkmaker afgedwongen, gemaakt door de van PSV overgenomen Peter Hoekstra. Na deze treffer en het wegvallen van de aan zijn rug geblesseerde René Eijkelkamp konden de Eindhovenaren, die te weinig kwaliteit op de bank hebben, geen vuist meer maken. Beide teams hielden elkaar in evenwicht. Een vervelend partijtje schaakvoetbal volgde, hier en daar gelardeerd door wat strijd in persoonlijke duels. Ajax kon daar niet van wakker liggen natuurlijk. Het was in staat te verdedigen én aan te vallen, wanneer Van Gaal dat aangaf. “Vooraf heb ik voor dit resultaat getekend”, sprak de oefenmeester naderhand tevreden.

In de dagen vooraf aan de topper vreesde Van Gaal onrust in de gelederen bij Ajax. Na de thuiswedstrijd tegen NAC (2-0), zaterdagavond, bulderde zijn stem door de perszaal. Woedend was hij op VVCS-voorzitter Van Seggelen die donderdagavond bij RTL het naderende vertrek van Davids en Reiziger onthulde. Ajax had met het duo afgesproken dat het vertrek pas na het duel met PSV wereldkundig mocht worden gemaakt. Dit om de rust in de spelersgroep te bewaren.

Van Gaal is er nog steeds van overtuigd dat Ajax in 1993 de titel aan Feyenoord moest laten omdat Jonk en Bergkamp kort voor PSV-Ajax in het Haagse restaurant Julien onderhandelden met Inter Milaan. PSV won toen met 2-1. Van Gaal vond nu dat de belangen van Davids en Reiziger waren geschaad door de voorzitter van de spelersvakbond. Het tweetal wordt zakelijk vertegenwoordigd door de VVCS-spelersbegeleiders Sigi Lens en Peter Gerards. In een fel betoog vroeg Van Gaal zich af wiens belang Van Seggelen nu eigenlijk diende. En hij sloot de mogelijkheid niet uit dat er doelbewust “een bommetje” onder Ajax was gelegd.

Aan het spel van davids en reiziger was gisteren niets aan te merken. Beiden hadden een belangrijk aandeel in de remise van Ajax. Met name Davids speelde een perfecte wedstrijd in de mandekking op Luc Nilis. Als een razende pitbull bleef hij de Belg achtervolgen. De topscorer en voetballer van het jaar raakte steeds meer geïrriteerd door de felle ingrepen van Davids, die overigens veelal correct waren.

Davids wilde later in de catacomben nog niets kwijt over zijn besluit om Ajax de rug toe te keren. Slechts Reiziger gaf opening van zaken. Hij zei een beetje teleurgesteld te zijn over de handelwijze van Van Seggelen. De rechtsback blijft echter vertrouwen houden in zijn zaakwaarnemers Lens en Gerards. Reiziger heeft Van Gaal eind maart op de hoogte gesteld van zijn vertrek. “Ik heb hem uitgelegd dat voor mij het moment is aangebroken om naar het buitenland te gaan”, aldus de speler die in twee jaar uitgroeide tot een internationale topper. “Ik stond voor de keuze een lange tijd bij Ajax te blijven of over de grens wat te zoeken. In je loopbaan krijg je zo'n kans misschien geen tweede keer.” De mogelijkheid is aanwezig dat Reiziger en Davids naar dezelfde club vertrekken. “Er zijn topclubs in Europa die ons beiden willen hebben. Het zou geweldig zijn met z'n tweeën ergens iets op te bouwen. Maar ik kies toch voor de club waar ik me zelf het prettigst voel.” Voor Reiziger of Davids of beiden zegt de VVCS gesprekken te hebben gevoerd met AC Milan, Real Madrid, Manchester United en AS Roma.

Die onderhandelingen zullen binnen een maand worden vervolgd en afgerond. Wellicht is Ajax dan al lang en breed kampioen. Gisteravond leek PSV aanvankelijk de Amsterdamse droom te verstoren. Ajax had het in de beginfase moeilijk doordat Nilis en Jonk, die werd geschaduwd door Ronald de Boer, veelvuldig van plaats wisselden. Van Gaal zag dat Davids te veel op het middenveld vertoefde en De Boer zijn directe tegenstander te weinig op de huid zat. Nadat hij beide spelers aan hun taken had herinnerd, kreeg Ajax wat meer greep op de wedstrijd. Toch opende PSV de score. Wouters onderschepte een bal die Bogarde van zijn voet liet springen. Eijkelkamp transporteerde het leer naar Nilis. Oog-in-oog met Van der Sar raakte de Vlaming de bal maar half waardoor de doelman op het verkeerde been werd gezet. De bal belandde toch in het net. Even curieus was de gelijkmaker in de tweede helft toen beide elftallen nauwelijks kansen weggaven. Een wanhoopsschot van Peter Hoekstra werd door Frank de Boer van richting veranderd en vloog langzaam, maar niet te pareren voor Waterreus, in de hoek.

Het was de sportieve wraak van Hoekstra, die heel gedreven speelde, na een aantal overtredingen zelfs tegen een gele kaart opliep, maar toch niet kon terugkijken op een groots optreden in het stadion waar hij zijn loopbaan begon. Niettemin een gouden treffer die PSV mogelijk naast de titel doet grijpen. Van Gaal denkt dat Ajax in de competitie niet zover was gekomen zonder Hoekstra. “Weinig voetballers die elders hun opleiding hebben genoten is het gegeven zich zo snel aan te passen bij Ajax.” Toch vindt hij dat er bij de linksbuiten op het tactische en mentale vlak nog aspecten voor verbetering vatbaar zijn. “Peter weet echt wel tot het gaatje te gaan, maar dat kan ook op een verkeerde manier.”

Hoekstra maakte in twaalf competitiewedstrijden vier treffers. Gisteren werd hij in de slotfase om tactische redenen gewisseld. Onder luid gejoel verliet hij het veld. Maar het klonk als een vioolconcert in zijn oren. De terugkeer in het Philips-stadion was hem meegevallen. Toch waren er vanaf de tribunes een hoop verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Van “kankerjood” tot “verrader”. Het schijnt er tegenwoordig bij te horen. “Vroeger was ik een boer. Toen riepen de supporters van Ajax dat.”

    • Erik Oudshoorn