Peres: Iran wil Israels regering ondermijnen

TEL AVIV/BRUSSEL, 9 APRIL. De Israelische premier, Shimon Peres, heeft Iran er op scherpe toon van beschuldigd via terreur van Palestijnse zijde en van de moslim-fundamentalistische Libanese beweging Hezbollah aan te sturen op de val van zijn regering.

Peres zei tijdens een bijeenkomst van zijn Arbeidspartij dat het de machthebbers in Teheran erom is te doen het vredesproces in het Midden-Oosten te laten ontsporen. Peres zei dat in een vrachtschip uit Iran, dat via Antwerpen op weg was naar Hamburg, explosieven waren gevonden die gebruikt zouden kunnen worden tegen joodse doelen in Europa.

Volgens de Belgische justitie is het “te voorbarig” om nu al de conclusie te trekken dat de explosieven die vorige maand zijn aangetroffen in een Iraans schip in de haven van Antwerpen, te maken hebben met mogelijke terroristische aanslagen op Israelische doelen. De landelijk officier van justitie, André Vandoren, heeft dat gisteravond gezegd op de Franstalige televisie in België.

Ook een woordvoerster van het parket in Antwerpen zei vanochtend dat het onderzoek nog niet ver genoeg is gevorderd om de beschuldigingen van premier Peres “te kunnen bevestigen of te ontkennen”.

De Belgische douane trof het wapentuig op 14 maart tijdens een routinecontrole naar drugs aan op de het schip Kollahdooz van de Iraanse firma Pacific Lines. Volgens de vrachtbrief waren er augurken en look aan boord. In werkelijk trof de douane kisten aan met munitie en materiaal om een mortier te bouwen.

Ook de Palestijnse leider Yasser Arafat heeft regelmatig Iran ervan beschuldigd achter de zelfmoordaanvallen door de Palestijnse groep Hamas in Israels grote steden te staan. Deze acties hebben tot de scherpe Israelische afgrendelingspolitiek van de Palestijnse gebieden geleid.

Woordvoerders van de nationalistische Likud-oppositie reageerden gisteren fel op de uitlatingen van Peres.

Pagina 4: Peres: harde bewijzen tegen Iran

Hieruit zou immers kunnen worden opgemaakt dat Likud, indien deze partij de verkiezingen op 29 mei wint, tegen de vrede zou zijn. Volgens Likud vallen de opmerkingen van Peres in de categorie “ophitsing”.

Peres zei dat hij “100 procent bewijzen” heeft voor de Iraanse steun aan de Palestijnse groep Islamitische Jihad om Israel voor de algemene verkiezingen met terreuraanslagen te destabiliseren. Na de aanslagen in Jeruzalem en Tel Aviv, in maart, gaven opiniepeilingen een grote winst voor Likud te zien. Inmiddels zijn de bakens weer verzet en heeft Peres in de opiniepeilingen weer een, zij het niet al te indrukwekkende, voorsprong op Likud-leider Binyamin Netanyahu genomen.

De Israelische politie waarschuwde gistermiddag dat Palestijnse terroristen zich opmaken om, als joodse kolonisten vermomd, nieuwe aanslagen in Israel uit te voeren. De binnenlandse veiligheidsdienst Shin-Bet op haar beurt heeft bekendgemaakt dat onlangs een 24-jarige Palestijn, Halil Abu-Issa uit de Gazastrook, na een grondige terroristische training in Iran bij zijn terugkeer is gearresteerd. Deze Palestijn studeerde medicijnen in Ankara, waar hij door een aanhanger van de Islamitische Jihad zou zijn overgehaald om naar Iran te gaan. Volgens de Israelische pers werd hij op zijn reis naar Iran vergezeld door twee leden van de Iraanse ambassade in Ankara. In Iran ontmoette hij in een trainingskamp onder anderen Libanezen en Syriërs die werden opgeleid voor het uitvoeren van aanslagen tegen Israelische doelen. Uit de arrestatie van Halil Abu-Issa valt op te maken dat de Israelische geheime diensten in staat zijn ook in Turkije de bewegingen van daar studerende en wonende Palestijnen te volgen.