Ophef over leverantie wapens ex-Joegoslavië

PARIJS/WASHINGTON, 9 APRIL. In Frankrijk en in de Verenigde Staten is ophef ontstaan over twee aparte gevallen van wapenleveranties aan Bosnische oorlogspartijen, waarmee het internationale wapenembargo tegen alle landen en partijen in ex-Joegoslavië werd geschonden.

De Franse president, Jacques Chirac, ontkende zaterdag in een verklaring van het Élysée dat Frankrijk heeft betaald voor Russische wapenleveranties aan de Bosnische Serviërs. De ontkenning sloeg op een bewering van het Franse televisiestation TF1 op diezelfde dag. TF1 meldde dat twee Franse piloten, die op de eerste dag van de NAVO-luchtacties tegen de Bosnische Serviërs in augustus vorig jaar door de Serviërs werden neergeschoten en tot december gevangen werden gehouden, uiteindelijk vrij kwamen op grond van een geheim akkoord. In dat akkoord beloofde Frankrijk - volgens TF1 - te betalen voor wapens die door Rusland aan de Bosnische Serviërs werden geleverd. Volgens TF1 was een kolonel van de Russische geheime dienst, Vladimir Koelitsj, daarbij als bemiddelaar opgetreden. Bewijzen van de geheime overeenkomst gaf TF1 overigens niet.

Het bericht werd zaterdag eveneens tegengesproken door het Franse ministerie van Defensie. “Er was geen sprake van onderhandelingen, compensatie of uitwisselingen voor de vrijlating van de piloten”, aldus het ministerie.

Een woordvoerder van de Amerikaanse regering heeft gisteren toegegeven dat president Clinton heeft afgeweten van geheime Iraanse wapenleveranties aan de Bosnische moslims en dat hij - ondanks het internationale wapenembargo - er niet tegen is opgetreden. Vorige week maakte het blad Los Angeles Times voor het eerst melding van deze indirecte Amerikaanse meewerking aan de schending van het wapenembargo. De regeringswoordvoerder die gisteren het verhaal van het blad bevestigde, wilde anoniem blijven. Hij zei dat de Amerikaanse regering de Iraanse wapenleveranties aan de moslims niet tegenhield omdat “we sympathie voor de moslims hadden”. De leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, Robert Dole, heeft inmiddels een onderzoek naar de zaak geëist. (AP, AFP, Reuter)