Nieuw overleg CAO Philips

ROTTERDAM, 9 APRIL. Philips zal waarschijnlijk donderdag het CAO-overleg met de Industriebonden hervatten. Maar invoering van een 36-urige werkweek, zoals geëist door de Industriebonden FNV en CNV, is daarbij nog steeds onbespreekbaar. Dat blijkt uit een persbericht van Philips.

De Industriebond FNV, die vandaag over de Philips-CAO vergaderde, accepteert dit niet. Een woordvoerster wees er vanochtend op dat de brief die Philips aan de bonden stuurde, meer genuanceerd is. In de kern komt de brief erop neer dat er geen onderwerpen onbespreekbaar zullen zijn. Daarom wil de bond weer met de directie gaan praten. Ook de Industriebond CNV heeft zich vandaag over de uitnodiging. De bestaande CAO voor de ongeveer 44.000 werknemers liep af op 1 april.

Cuperus is woedend dat Philips blijft weigeren om te praten over een 36-urige werkweek. Ook de door de onderneming voorgestelde datum voor hernieuwd overleg is hem in het verkeerde keelgat geschoten. De Industriebonden stelden eerder deze week zelf voor de onderhandelingen volgende week woensdag te hervatten.

Philips schortte het overleg over een nieuwe CAO eind februari op, omdat de industriebonden weigerden de 36-urige werkweek van de agenda te halen. In zijn brief herhaalt directeur mr. A. de Haas dat een verdere arbeidsduurverkorting een bedreiging is voor de werkgelegenheid in Nederland.

Uit een onderzoek van het NIPO onder een steekproef van 603 werknemers van Philips Nederland blijkt volgens De Haas dat die opvatting breed wordt gesteund door het personeel. Zo'n 70 procent van de ondervraagden deelt de opvatting van het concern dat een 36-urige werkweek negatief kan werken op de concurrentiepositie. Uit het onderzoek blijkt ook dat 60 procent van de werknemers een 40-urige werkweek met loonsverhoging verkiest boven een 36-urige week zonder inkomensverbetering.

Een woordvoerder van de Industriebond CNV heeft ernstige kritiek op het onderzoek. De uitslag daarvan is volgens hem in hoge mate bepaald door de misleidende manier van vragen. Bovendien betrekt Philips er zaken bij die helemaal niet aan de orde zijn, aldus de zegsman.

De Unie en de Vereniging van Hoger Philips Personeel VHPP, de bonden die geen behoefte hebben aan een verkorting van de werkweek, gaan in op de uitnodiging. De Unie diende vorige week een nieuw pakket CAO-voorstellen in. Daarin gaat de bond uit van een CAO met een looptijd van twee jaar. Ook Philips wil dat graag.