NAC de verliezer in strijd om cupvoetbal

ROTTERDAM, 9 APRIL. De spanning in de eredivisie concentreert zich na het gelijkspel van de topclubs in Eindhoven op de strijd om Europees voetbal en op het gevecht om het klassebehoud. De meeste clubs hebben nog maar vier wedstrijden te spelen, sommige vijf en Go Ahead Eagles en Volendam zijn uitzonderingen met zes.

Er mogen volgend seizoen maar twee Nederlandse clubs meedoen aan het UEFA-Cuptoernooi. Dat zijn de nummers twee en drie van de eindstand, maar als PSV de nationale beker wint, plaatst ook de nummer vier zich. Daar gaan clubs als FC Twente, Heerenveen, NAC, Vitesse, Sparta, Roda en Groningen vooralsnog van uit. Zij hebben alle nog kans op de vierde plaats. Feyenoord, nu derde, kan nog worden gepasseerd, maar de Rotterdamse club heeft één wedstrijd minder gespeeld dan de clubs onder zich en twee punten voorsprong op Twente dat momenteel vierde staat.

FC Twente deed in de strijd om UEFA-Cupvoetbal afgelopen paasweekeinde de beste zaken. Het won zijn enige wedstrijd, met een moeizame 1-0 tegen Fortuna Sittard door een doelpunt van invaller Karnebeek. De Brit Jeffrey miste een strafschop voor de Limburgers.

NAC was de grote verliezer. Het verloor zaterdag niet alleen van Ajax (2-0), maar twee dagen later ook van de naaste concurrent Vitesse (ook 2-0). Sjoekov en Laros bezorgden de Arnhemse club de verdiende zege. Heerenveen liet twee punten liggen. De Friezen hadden twee thuiswedstrijden. Van FC Utrecht werd gewonnen (4-2, drie doelpunten van Talan), maar tegen Willem II werd na 0-2 door treffers van Echteld en De Visser nog net een punt behaald (2-2).

Twente heeft 48 punten, Heerenveen 47, NAC en Vitesse 46, Sparta 45, Roda 44 en Groningen 43. Sparta en Roda hebben één wedstrijd minder gespeeld dan de concurrenten. Roda JC heeft bovendien op papier het eenvoudigste programma. De club hoeft Limburg niet meer uit. Roda speelt nog vier keer thuis.

Onderaan ziet het er slecht uit voor FC Utrecht. De ploeg van trainer Ronald Spelbos verloor in Heerenveen en staat laatste met vijf punten achterstand op NEC en Go Ahead. NEC boekte een belangrijke overwinning op RKC (2-1). Pinchhitter Langerak zorgde voor de eerste zege van de Nijmeegse club sinds 21 januari.