Matig paasweer schrikte toeristen niet af

AMSTERDAM, 9 APRIL. Bijna één miljoen buitenlandse toeristen heeft tijdens het paasweekeinde Nederland bezocht, vijftigduizend meer dan vorig jaar. Ondanks het hier en daar tegenvallende weer trokken de Duitsers in groten getale naar de Noordzee, de Engelsen, Fransen, Amerikanen en Italianen zochten hun vertier voornamelijk in steden, attractieparken en in de bollenstreek. De buitenlandse toeristen gaven honderdveertig miljoen gulden uit.

Amsterdam was als altijd de grootste trekpleister. Ongeveer honderdduizend toeristen brachten een bezoek aan de hoofdstad. Van de ongeveer driehonderd hotels in de hoofdstad waren in er alleen in de zeer luxe hotels, als het Amstel of Krasnapolsky, nog kamers vrij. Meer dan vijftig procent van de toeristen bestond uit jongeren, 'low-budget' reizigers.

Een woordvoerder van de VVV in Amsterdam zegt niet verbaasd te zijn over het grote aantal toeristen. “De markt trekt weer aan. Amsterdam is in het buitenland vaak negatief in de publiciteit geweest vanwege de drugs. Nederlandse instanties voor toerisme hebben veel gedaan om het imago te verbeteren en ik geloof dat er nu een omslagpunt is bereikt: het aantal toeristen groeit weer.”

Een onderzoek naar de mening van buitenlandse toeristen over de hoofdstad, driejaarlijks uitgevoerd door de VVV, wijst uit dat ruim een kwart van hen een bezoek brengt aan een coffeeshop. De rest lijkt het bestaan van coffeeshops niet storend te vinden en beschouwt het niet als een reden om de stad te mijden. Volgens de VVV-woordvoerder ergerden veel bezoekers zich wel aan bijvoorbeeld de seksueel getinte ansichtkaarten. “Er kwamen veel klachten binnen over het straatbeeld, waarvan de de pornografische afbeeldingen zeker deel uitmaken. Voor het toerisme is het heel positief dat ze verdwijnen.”

De meeste buitenlanders komen naar Amsterdam voor de musea. Een tocht met een rondvaartboot wordt door bijna driekwart van de bezoekers gemaakt. Bovendien staat een bezoek aan de Wallen op het programma van veel toeristen. Op de vraag of het beeld van Amsterdam als drugshoofdstad overeenkomt met eigen ervaringen in de hoofdstad, wordt bijna unaniem ontkennend geantwoord.

De Franse bezoekers komen, volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme, naar Nederland voor 'de cultuur'. Den Haag werd deze paasdagen dan ook voornamelijk bevolkt door Fransen, vanwege de Vermeertentoonstelling. Delft pikte als geboortestad van Vermeer een graantje mee. De bezettingsgraad van hotels lag daar zaterdag op honderd procent. Toeristen moesten voor een slaapplaats uitwijken naar omliggende plaatsen als Zoetermeer.

De provincie Noord-Holland heeft dit jaar niet minder toeristen getrokken dan normaal. Dat werd wel verwacht omdat het voorjaar laat intreedt en Pasen vroeg viel.

Van bloeiende tulpen is nog geen sprake. Een woordvoerder: “Het zit er zo ingebakken bij buitenlanders; het is Pasen dus staan de bollenvelden in bloei. Dit is het eerste jaar dat er geen bloemen waren. Wanneer de volgende jaren rond Pasen het voorjaar weer zo laat begint, kan dat een ramp zijn voor de toeristische sector.”

De verwachte chaos op de Nederlandse wegen is uitgebleven. “Het waren tamme paasdagen”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Verkeerpolitie Driebergen. “Het is droog gebleven en dat scheelt in het aantal ongelukken. Als gevolg hiervan waren er weinig files. Bovendien was het tweede paasdag slecht weer. Bij mooi weer gaat iedereen massaal naar huis als de zon is verdwenen.”

Het Nederlands Bureau voor Toerisme ziet het grote aantal toeristen van de afgelopen dagen als een goede start van het seizoen. Er worden dit jaar zeven miljoen buitenlandse toeristen verwacht die 9,7 miljard gulden zullen besteden.