Lauwe reacties in Europa op koersval Wall Street; Paniek op beurzen blijft uit

AMSTERDAM, 9 APRIL. Beleggers op Europese effectenbeurzen bleken vanmorgen nauwelijks onder de indruk van de forse koersdalingen op Wall Street. De beurzen van Amsterdam, Londen, Frankfurt en Parijs noteerden omstreeks het middaguur minder dan een half procent lager, nadat de Dow Jones-index op de beurs van New York gisteren met 1,6 procent was gekelderd.

De effectenbeurs van Tokio, die 319,93 punten hoger sloot op 21.744,17 punten, zette eerder vandaag een positieve toon. Gisteren kreeg de Japanse beurs in navolging van de beurs in New York nog een forse koersdaling te verwerken. De Europese beurzen, gisteren gesloten in verband met Pasen, reageerden vanmorgen zeer gematigd op de koersdalingen in de VS. In Amsterdam leverden de obligatiekoersen vanmorgen in. De aandelenbeurs wist de verliezen van vroeg op de ochtend kort na het middaguur echter om te buigen tot een lichte winst. De AEX-index van hoofdfondsen noteerde fractioneel hoger op 537 punten.

De lange rente - het rendement op tienjarige staatsobligaties - liep in Amsterdam op tot 6,45 procent in vergelijking met een slot van 6,36 procent donderdag. Uit cijfers die het CBS vanmorgen publiceerde blijkt dat de inflatie in Nederland licht is gestegen tot 2,1 procent op jaarbasis.

Alleen in Parijs moest de toonaangevende CAC 40 graadmeter vanmorgen meer dan een half procent inleveren (11,89 punten op 2063,07). De FTSE-100 hield in Londen de schade beperkt tot ruim 10 punten op precies 3745 punten (0,3 procent). De DAX in Frankfurt verloor 4,80 punten (0,2 procent) op 2490,38. De beurs van Madrid, gisteren als enige Europese effectenbeurs geopend, had met een beperkte daling van de index (met 4,58 punten tot 341,42) al aangetoond dat er weinig reden bestond voor paniek.

Aanleiding voor enige ongerustheid was de beurs van New York die gisteren met een daling van 88,51 punten tot 5594,37 punten de scherpste koersval sinds 8 maart beleefde. Evenals ruim een maand geleden waren gunstige werkloosheidscijfers - vrijdag gepubliceerd - de aanleiding voor de koersval.

De groei van de Amerikaanse werkgelegenheid met 140.000 banen ging gepaard met een stijging van de werkloosheid van 5,5 tot 5,6 procent. In vergelijking met het percentage van 5,8 procent dat in januari werd geregistreerd is de werkloosheid zelfs opnieuw gedaald. Door de aanhoudend lage werkloosheid herleeft in de VS de angst voor inflatie.

Economen zien in de nieuwe cijfers over de arbeidsmarkt bovendien een bevestiging dat de economie van de VS dit jaar stabiel kan blijven groeien. De kans op een groeistimulerende renteverlaging lijkt daarmee definitief verkeken. Beleggers in aandelen hadden in de VS gedurende het Paasweekeinde de tijd om de banengroei te verwerken.

Desondanks vertaalde de fors lagere obligatiekoersen (en oplopende lange rente) zich gisteren in een stevig verlies voor de Dow Jones-index.

De financiële markten kijken met spanning uit naar de publikatie, eind deze week, van de consumenten- en producentenprijsindexen voor maart die meer duidelijkheid zullen brengen over de geldontwaarding.