Duitsers verslaan HDM in cupfinale met strafballen

ROTTERDAM, 9 APRIL. Dürkheimer HC heeft gisteren in Den Haag de Europa Cup voor bekerwinnaars gewonnen. De hockeyploeg uit Duitsland besliste de finale tegen gastheer HDM na strafballen. In de reguliere speeltijd waren beide teams op 2-2 blijven steken. Guilford HC uit Engeland won in de wedstrijd om de derde en vierde plaats met 4-2 van het Spaanse Aldeasa Valdeluz.

Bij het vrouwentoernooi in Rotterdam ging de eindoverwinning naar Hightown. De Engelse ploeg won in de eindstrijd met 2-1 van Berliner HC.

Organisator Rotterdam eindigde als derde na een 5-1 overwinning in de troostfinale op Stade Français uit Frankrijk. Schopman (2), Metz, Cornelis en Vermeulen scoorden voor de bekerwinnaar.

HDM begon goed aan de finale. Aanvoerder Van Pelt, later uitgeroepen tot speler van het toernooi, benutte in de 14de minuut een strafcorner. Het was het zesde doelpunt in vier wedstrijden van de international wiens meespelen aanvankelijk onzeker was door een liesblessure. Collega-aanvoerder Mayerhöfer, een van de vijf internationals van Dürkheim, maakte tien minuten voor rust via een strafbal de gelijkmaker.

Vlak na rust bracht Groeneveld de thuisploeg opnieuw op voorsprong. De middenvelder scoorde uit de rebound. Moissl trok in de 46ste minuut de stand gelijk. In de strafballenserie toonde de ploeg uit Rheinland-Pfalz zich de sterkste: 3-2. Het was de eerste Europese beker uit de geschiedenis van de Bundesliga-club.

HDM was ongeslagen tot de finale doorgedrongen. De ploeg van coach Hugers won achtereenvolgens van Ca de Montrouge uit Frankrijk (2-0), Gordonians HC uit Schotland (2-0) en Aldeasa Valdeluz (3-1).

Met een overwinning in het Europese bekertoernooi op eigen terrein had HDM het teleurstellende seizoen in de hoofdklasse - negende plaats na negentien wedstrijden - nog enigszins goed kunnen maken.

Het Nederlands mannenteam heeft tijdens een oefentrip in San Diego twee keer van de Verenigde Staten gewonnen. Zaterdag versloeg de ploeg het gastland met 5-3 door doelpunten van Delissen (2), Veen (2) en Van den Honert.

In de tweede ontmoeting op zondag was Nederland opnieuw te sterk: 4-0. De Nooijer, Bovelander, Van den Honert en Delissen scoorden.