Arnhemmer bekent het doodschieten van drie bekenden

ARNHEM, 9 APRIL. Een 23-jarige inwoner van Arnhem heeft tegenover de politie bekend dat hij vrijdagavond drie plaatsgenoten heeft doodgeschoten.

De man werd zaterdagochtend om kwart over elf aangehouden toen hij bij het politiebureau uit een taxi stapte om zichzelf aan te geven.

De Arnhemmer schoot vrijdagavond om half tien zijn twintigjarige ex-vriendin dood in de woning van haar dertigjarige zus en 43-jarige zwager. Die twee werden ook doodgeschoten. De schietpartij was het sluitstuk van een maandenlange ruzie tussen de man en zijn ex-vriendin. Hij zou haar langdurig hebben geterroriseerd en mishandeld. Een aantal malen werd de politie gebeld door de familie. Die trad tot driemaal toe bemiddelend op, tweemaal door de wijkagent, één keer door een lid van de Groep Bijzondere Opdrachten (GBO). Ondanks aandringen van agenten kreeg de politie het niet voor elkaar dat de 20-jarige vrouw aangifte deed van mishandeling door haar ex-vriend. “Als ze dat had gedaan, dan hadden we de man kunnen aanhouden. Nu konden we al die tijd niets doen”, aldus een woordvoerder van de politie.

Ten tijde van de schietpartij in het huis aan de Vinkenstraat, een woonerf in de Arnhemse wijk Klarendal, bevond zich nog een derde zus in de woning. Deze bleef ongedeerd en waarschuwde de politie. In de woning bevonden zich ook nog de twee jonge kinderen van het echtpaar en een logé. Het is niet duidelijk of er alleen op de slachtoffers is geschoten, of dat ook de derde zus en de kinderen beschoten zijn.

De kinderen werden vrijdagavond opgevangen op het politiebureau en tijdelijk ondergebracht op een logeeradres. Er werd een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet, die vrijdagnacht op zoek zijn geweest naar de man. Op basis van de getuigenis van de derde zus was voor de politie toen al duidelijk wie er gevonden moest worden. Volgens de woordvoerder is de man een bekende van de politie.

Eén van de drie slachtoffers werd vrijdagavond dood in huis aangetroffen, de andere twee overleden korte tijd later in het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate, waar ze onder politiebegeleiding per ambulance naar toe werden gebracht.

De Arnhemmer was zaterdagochtend op weg om zich bij de politie aan te geven, maar werd buiten de poort aangehouden door een agent die de man herkende van diens politiefoto die vrijdagavond op het bureau verspreid was onder het personeel. Hij had een toilettasje bij zich met een tandenborstel. Op zijn aanwijzingen wisten rechercheurs binnen een half uur het pistool te vinden, dat de man naar eigen zeggen na de schietpartij nabij de woning achter een hekwerk in de bosjes had gegooid. Het politieteam onderzoekt nu of dat wapen hetzelfde is als het pistool waarmee de drie slachtoffers werden doodgeschoten.