Turkije stelt visumplicht in voor inwoners van Benelux

DEN HAAG, 6 APRIL. Turkije heeft een visumplicht ingesteld voor inwoners van Nederland, België en Luxemburg. De regering heeft hiertoe besloten nadat de Beneluxlanden eerder besloten Turken voortaan te laten betalen voor een visum.

Volgens het Turkse consulaat in Nederland moeten ingezeten uit de Beneluxlanden vanaf 1 mei tien dollar, circa 16,50 gulden, betalen voor een visum. Het visum zal te koop zijn op de Turkse luchthavens of aan de grens, maar kan ook van tevoren worden aangeschaft bij het Turkse consulaat in Nederland. Het visum is dan wel duurder: 39 dollar, circa 64 gulden. Jaarlijks gaan naar schatting 100.000 Nederlanders naar Turkije op vakantie.

Nederland, België en Luxemburg kennen voor inreizende Turken al jaren een visumplicht. Tot nu toe was dat visum gratis, maar sinds gisteren moeten Turken vijftig gulden betalen voor een visum dat een maand geldig is.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken is de maatregel onderdeel van het Schengen-akkoord, dat vrij verkeer van personen en goederen tussen de aangesloten landen moet regelen. In het akkoord, dat vorig jaar maart in werking trad, staat dat de Schengen-landen op 5 april 1996 hun visumbeleid zullen harmoniseren. De woordvoerder wijst erop dat het logisch is dat de Turkse regering als reactie daarop ook een visumplicht voor inwoners van de Benelux heeft ingesteld.